A "Foundation" egy 2021-ben indult televíziós sorozat, amely Isaac Asimov azonos című könyvsorozatán alapul. A történet egy bonyolult saga azokról az emberekről, akik a galaxis különböző bolygóin élnek, mind a Galaktikus Birodalom uralma alatt.

A sorozat középpontjában a Galaktikus Birodalom bukásának előrejelzése áll, amelyet a matematikus Hari Seldon, a pszichotörténelem tudományának megalkotója jósol meg. A pszichotörténelem egy olyan tudományág, amely képes a jövő eseményeit nagy csoportokra és hosszú időszakokra előrejelezni. Seldon azonban nem csak a bukást jósolja meg, hanem egy módszert is kidolgoz arra, hogy a Birodalom bukását követő sötét korszakot rövidítsék le és egy új, virágzó civilizációt hozzanak létre.

A sorozatban számos karaktert követhetünk nyomon, köztük Hari Seldont (Jared Harris), Gaal Dornickot (Lou Llobell), Salvor Hardint (Leah Harvey) és a Birodalom különböző vezetőit, mint Brother Day (Lee Pace) és Brother Dusk (Terrence Mann). A karakterek mélyen kidolgozottak, és a történet során számos bonyodalommal, intrikával és fordulattal találkozhatunk.

A "Foundation" sorozat nem csak a történetével, hanem látványvilágával is lenyűgöző. A futurisztikus technológiák, a lenyűgöző űrhajók és a galaxis különböző bolygóinak bemutatása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nézőt teljesen magával ragadja a történet. A sorozat hűen követi Asimov eredeti művét, miközben modern látványelemekkel és karakterfejlődéssel teszi azt még vonzóbbá a mai közönség számára.

A "Foundation" sorozatot kritikusok és nézők egyaránt elismerték. A sorozatot több díjra is jelölték, és számos pozitív visszajelzést kapott a látványvilágáért, a történetéért és a színészi alakításokért. A sorozatot az Apple TV+ szolgáltatáson lehet megtekinteni, és további évadokat is terveznek belőle.

Még nem írtak kommentet ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

    Még nem írtak véleményt ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

The Emperor's Peace
Epizód #: 1 - Bemutató: 24 September, 2021

A 12,067 E.I. évben Gaal Dornick a Galaktikus Birodalom fővárosába, Trantorba érkezik, hogy a híres Hari Seldon mellett tanuljon. Mindketten letartóztatásra kerülnek, mivel Seldon modellje a Birodalom közelgő összeomlását jósolja. Végül mindkettőjüket a Periféria egyik világára, Terminusra száműzik, ahol az "Alapítványt" kell létrehozniuk.

Preparing to Live
Epizód #: 2 - Bemutató: 24 September, 2021

Seldon és követői Terminus felé tartanak, amikor Dornick felfedi, hogy a pszichotörténeti modell nem teljes. A Birodalom vizsgálja a Starbridge támadást, de nem tudják azonosítani a mögötte állókat.

The Mathematician's Ghost
Epizód #: 3 - Bemutató: 01 October, 2021

19 évvel a Starbridge támadás után a Cleon I genetikai dinasztiája hatalmi átadást végez. A Foundation már jól működik, és Salvor Hardin a Terminus parancsnoka. Anacreon űrhajói azonban megjelennek Terminus égen.

Barbarians at the Gate
Epizód #: 4 - Bemutató: 08 October, 2021

A Cleon dinasztia hitelessége veszélyben van, mivel egy vallási vezető azt állítja, hogy a klónoknak nincs lelkük. Terminuson Hardin elfogja az Anacreonok vezetőjét, de az Anacreon katonák körbeveszik a várost.

Upon Awakening
Epizód #: 5 - Bemutató: 15 October, 2021

A múltban Dornick kénytelen részt venni egy kivégzésben. A jelenben 34 év kriptóalvás után felébred és felfedezi, hogy Raych-t kivégezték. Terminuson az Aegis nevű űrhajó megérkezik, de az Anacreonok lelövik.

Death and the Maiden
Epizód #: 6 - Bemutató: 22 October, 2021

Brother Day a Luminist vallás szent holdjára érkezik. Terminuson az Anacreonok elfogják a kolonistákat, akiknek meg kell javítaniuk egy elveszett űrhajót. Salvor azonban kiszabadul és megpróbálja megállítani őket.

Mysteries and Martyrs
Epizód #: 7 - Bemutató: 29 October, 2021

Salvor és egy csoport felfedezi az Invictus nevű űrhajót, de veszteségekkel jár. Brother Day nem tudja kontrollálni a makacs Halimát, és elrendeli annak meggyilkolását titokban.

The Missing Piece
Epizód #: 8 - Bemutató: 05 November, 2021

Az Invictuson a csoport eléri a hidat, de a hajó váratlanul ugrásba kezd. Hari Seldon elárulja, hogy egy titkos második Alapítványt akar létrehozni Heliconon.

The First Crisis
Epizód #: 9 - Bemutató: 12 November, 2021

Az Invictus Terminus felett jelenik meg. Salvor leereszkedik a bolygóra, hogy kikapcsolja a Vaultot. Trantoron Brother Dawn egy összeesküvésbe botlik, és a sorsa kérdésessé válik.

The Leap
Epizód #: 10 - Bemutató: 19 November, 2021

Hari, egy második digitális másolat, elmagyarázza, hogy a Vault valójában az ő koporsója volt. Azt is elárulja, hogy az Alapítvány valódi célja nem a tudás megőrzése, hanem egy új civilizáció létrehozása. A történet végén Gaal és Salvor együtt hagyják el Terminust.

In Seldon's Shadow
Epizód #: 1 - Bemutató: 14 July, 2023

Hari Seldon tudatának másolata a Prime Radiant-ből próbál kijutni, miközben a tengeri bolygón, Synnaxon, Gaal és Salvor a Beggar nevű hajó aktiválásán dolgoznak. Az Birodalom megtudja, hogy Terminus nem pusztult el, és további vizsgálatokat terveznek.

A Glimpse of Darkness
Epizód #: 2 - Bemutató: 21 July, 2023

Hari elmondja Salvornak és Gaalnak, hogy egy Második Alapítvány létrehozása elengedhetetlen. Egy távoli bolygón, Sivvennán, a Foundation két tagja felfedezi, hogy Seldon Vaultja újra megnyílt.

King and Commoner
Epizód #: 3 - Bemutató: 28 July, 2023

Az Empire egykori tábornokát, Bel Riose-t felkérik, hogy vizsgálja meg az ellenséges Foundationt. Eközben Gaal és Salvor egy sivatagos bolygón találkoznak egy rejtélyes személlyel, aki segít Harinak új testet kapni.

Where the Stars are Scattered Thinly
Epizód #: 4 - Bemutató: 04 August, 2023

Sareth és Dawn a palota kertjében beszélgetnek, miközben Riose és Glawen Siwennán találkoznak egy informátorral, aki titkokat árul el a Foundationról.

The Sighted and the Seen
Epizód #: 5 - Bemutató: 11 August, 2023

Hari egy régi emlékét idézi fel, miközben a Beggar bolygóra zuhan. Sareth és Brother Day között feszültség alakul ki, és felfedezik Demerzel titkát.

Why the Gods Made Wine
Epizód #: 6 - Bemutató: 18 August, 2023

Salvor egy fiatal Mentalliccal találkozik, és többet megtud az Ignis bolygó történetéről. Hari és Tellum között konfliktus alakul ki, és Hari múltjába visszatérve emlékeket idéz fel.

A Necessary Death
Epizód #: 7 - Bemutató: 25 August, 2023

Sareth orvosi vizsgálaton esik át, és konfliktusba kerül Demerzellel. Hober Mallow az Empire navigátoraihoz fordul egy ajánlattal, de a dolgok nem a tervek szerint alakulnak.

The Last Empress
Epizód #: 8 - Bemutató: 01 September, 2023

Dusk és Rue felfedeznek egy titkos termet a palotában, ahol Cleon I projekciójával találkoznak. Ignison Salvor és Gaal egy rejtélyes vezetővel, Tellummal kerülnek konfliktusba.

Long Ago, Not Far Away
Epizód #: 9 - Bemutató: 08 September, 2023

A múltban fiatal Cleon találkozik a rejtélyes Demerzellel. A jelenben az események Terminuson és Ignison csúcsosodnak ki, ahol a Foundation sorsa a mérleg nyelvén áll.

Creation Myths
Epizód #: 10 - Bemutató: 15 September, 2023

Brother Day az összes szövetséges világot megsemmisíteni készül. Hober Mallow és Brother Constant egy űrhajóban találják magukat, miközben az Empire Terminusra érkezik. A sorsuk és a Foundation jövője egy hajszálon függ.