A "Star Trek: Deep Space Nine" (DS9) a "Star Trek" univerzum harmadik televíziós sorozata, amely a kilencvenes években készült. A sorozat a "Star Trek: Az új nemzedék" cselekménye után játszódik, jelentős eltérést mutatva elődeihez képest a történetvezetés és a karakterábrázolás tekintetében.

DS9 egy űrállomásra fókuszál, ami a Bajor bolygó közelében helyezkedik el, egy stratégiai fontosságú helyen, a Bajor-Wormhole bejáratánál. Ez a csillagkapu egyenes összeköttetést biztosít a távoli Gamma Kvadránsal. A sorozat kezdetén a Bajor bolygó éppen kiszabadult a Cardassiai Unió elnyomása alól, és a Föderáció segítségét kéri a helyreállításban és a védelemben.

A DS9 különlegessége, hogy szemben az előző Star Trek sorozatokkal, amelyek a Föderáció űrhajóinak felfedező útjait követték, ez az állomás fix helyen áll, ami lehetővé teszi a sorozatnak, hogy mélyebben foglalkozzon a környező politikai és társadalmi konfliktusokkal. A sorozat jelentős részét a bajorok és a cardassiaiak közötti feszültség, a Föderáció és a környező területek politikai manőverei, valamint az állomáson élő különböző fajok közötti interakciók adják.

A főszereplők között megtaláljuk Benjamin Siskót, aki az állomás parancsnoka. Siskó karaktere jelentős fejlődésen megy keresztül a sorozat során, hiszen eleinte vonakodva vállalja el az állomás irányítását, de később megtalálja helyét és célját ebben a szerepben. Siskó mellett fontos szereplők a bajori vallási vezető, Kai Winn, aki a bajor politika és vallás közötti összetett kapcsolatot képviseli, és a cardassiai Gul Dukat, aki a sorozat egyik legösszetettebb antagonistája.

DS9 híres arról, hogy a "Star Trek" sorozatok közül itt kapott helyet az első nagyarányú, több évadon átívelő konfliktus, a Dominion Háború. Ez a háború a Föderáció és szövetségesei, valamint a Gamma Kvadránsból érkező, hatalmas haderővel rendelkező Dominion között bontakozik ki. A háború bemutatása során a sorozat nemcsak a csatákra és stratégiai manőverekre koncentrál, hanem a háború társadalmi és emberi következményeire is.

A sorozat továbbá számos bonyolult karakterkapcsolatot és fejlődést mutat be, mint például a Ferengi Quark és családja, a trill Jadzia Dax, vagy a kardassziai tal shiar kettős ügynök, Garak élete és története. Ezek a karakterek és kapcsolataik lehetővé teszik, hogy a sorozat mélyebben és részletesebben foglalkozzon a "Star Trek" univerzum társadalmi és kulturális kérdéseivel.

A DS9 innovatív megközelítése a "Star Trek" univerzumhoz, a karakterek mélyreható fejlődése, valamint a komplex politikai és társadalmi témák feldolgozása miatt a sorozat egyedülálló és meghatározó helyet foglal el a "Star Trek" sorozatok között.

Még nem írtak kommentet ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

    Még nem írtak véleményt ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

Ehhez a sorozathoz még nem adtunk epizódokat. Hamarosan pótoljuk!