René Auberjonois

René Auberjonois

  • Született: 1940-06-01
  • Születési hely: New York, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


René Murat Auberjonois (1940. június 1. – 2019. december 8.) amerikai színész és rendező volt. Született New York Cityben, és már fiatalon a színház világába csöppent. Elsőként a színpadi színészetben érte el a hírnevet, 1970-ben Tony-díjat nyert a Coco című musicalben nyújtott alakításáért. Ezen kívül három további Tony-jelölést is kapott különböző előadásokban. A filmvásznon és a televízióban is aktív volt, több mint 200 kreditje van. Legismertebb szerepei közé tartozik a Benson, a Star Trek: Deep Space Nine és a Boston Legal című sorozatokban nyújtott alakítása.

Auberjonois korai éveit New Yorkban töltötte, majd a családja Párizsba költözött a II. világháború után. Később visszatértek az Egyesült Államokba, ahol a művészeti közösség részeként éltek. René befejezte középiskolai tanulmányait Londonban, ahol színészetet is tanult. Később a Carnegie Mellon Egyetemen végzett.

Karrierje során Auberjonois számos színházi társulattal dolgozott együtt, és alapító tagja volt többek között az American Conservatory Theaternek San Franciscóban. Broadway-n is szerepelt, és több Tony-jelölést is kapott. A filmek világában olyan produkciókban tűnt fel, mint a MAS*H, a King Kong és A kis hableány, ahol a "Les Poissons" című dalt énekelte.

A televízióban is aktív volt, számos sorozatban és tévéfilmben szerepelt. A Star Trek: Deep Space Nine című sorozatban Odo karakterét alakította, amiért széles körben elismerték. Ezen kívül rendezőként is dolgozott, és számos televíziós epizódot rendezett.

Auberjonois 1963-ban vette feleségül Judith Mihalyit, és két gyermekük született. 2019-ben, 79 éves korában hunyt el tüdőrák következtében.