Avery Brooks

Avery Brooks

  • Született: 1948-10-02
  • Születési hely: Evansville, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Avery Brooks, 1948-ban született Evansville-ben, Indiana államban, ismert színész, rendező, énekes, narrátor és oktató. Legismertebb televíziós szerepe a Star Trek: Deep Space Nine című sorozatban kapitány Benjamin Siskoként, de emellett szerepelt a Spenser: For Hire és annak spinoffjában, az A Man Called Hawk című sorozatban, valamint az American History X című Oscarra jelölt filmben is. Brooks pályafutása során számos elismerést kapott, többek között a Saturn Award és három NAACP Image Award jelölést is.

Korai éveiben Brooks családja zenével volt körülvéve. Édesanyja az első afroamerikai nők között volt, akik zenéből mesterfokozatot szereztek a Northwestern Egyetemen. Brooks az Indiana Egyetemen és az Oberlin College-ban tanult, majd a Rutgers Egyetemen szerzett művészeti diplomát.

Televíziós karrierje során 1985-ben kapta meg Hawk szerepét az ABC Spenser: For Hire című detektív sorozatában. A karakter népszerűsége miatt 1989-ben saját sorozatot kapott, A Man Called Hawk címmel.

A Star Trek: Deep Space Nine-ban betöltött szerepe az, amiért a legismertebb. A sorozat 1993 és 1999 között futott, és Brooks a sorozat történetében az első afroamerikai kapitányként vezette a Star Trek sorozatot. Emellett kilenc epizódot is rendezett, köztük a "Far Beyond the Stars" című epizódot, amely a faji igazságtalanságokra összpontosított.

Avery Brooks nem csak a televízióban és a filmekben tűnt fel, hanem a színházban is. Többek között Phillip Hayes Dean Paul Robeson című darabjában is szerepelt, amelyben a híres énekes, színész és polgárjogi aktivista életét ábrázolta. A darabot 1982 óta több helyszínen is előadta, többek között Los Angelesben, Washingtonban és a Broadway-n is.