Jared Harris

Jared Harris

  • Született: 1961-08-24
  • Születési hely: London, Egyesült Királyság
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Jared Harris, Londonban született, az ír színész, Richard Harris, és a walesi színésznő, Elizabeth Harris fia. Bár családja már régóta a színjátszás világában tevékenykedett, Jared kezdetben nem mutatott különösebb érdeklődést a színészet iránt. Ezt követően azonban a sors úgy hozta, hogy egy egyetemi előadásban kapott szerepet, a North Carolina-i Duke Egyetemen az 1980-as évek elején.

A diploma megszerzése után Jared visszatért az Egyesült Királyságba, ahol a Central School of Speech and Drama hallgatója lett, majd csatlakozott a Royal Shakespeare Company-hez. Itt olyan darabokban lépett fel, mint a "Hamlet" és a "Romeo és Júlia". 1989-ben debütált a filmvásznon a "The Rachel Papers" című filmben.

A 90-es évek elején New Yorkban vakációzva Jared meghallgatást tartott a "Henry IV, 1. rész" című darab Hotspur szerepére, és a New York-i Shakespeare Fesztiválon is játszott. Ezen kívül számos más színpadi és filmes szerepben is tündökölt, többek között az "I Shot Andy Warhol", a "Two of Us", a "Sherlock Holmes: Árnyjáték" és a "Lincoln" című filmekben.

Jared Harris karrierje során számos különböző karaktert alakított, melyek közül sokat kritikusok és közönség egyaránt elismertek. Emlékezetes alakításai közé tartozik a "The Last of the Mohicans", a "Natural Born Killers", a "Smoke", a "Happiness" és a "The Curious Case of Benjamin Button". A televíziózás terén is számos sikeres szerepet tudhat magáénak, mint például a "The Other Boleyn Girl", a "The Riches", a "Fringe", a "Mad Men", a "The Crown", a "The Terror" és a "Chernobyl".

Jared Harris nem csak a filmekben és a televíziós műsorokban tűnik fel, hanem aktívan részt vesz a színházi életben is. Számos díjat és jelölést kapott munkásságáért, és számos kritikus és rajongó is elismeri tehetségét és sokoldalúságát.

Jared Harris jelenleg Allegra Riggioval, egy elismert világítástervezővel házas.