A "Star Trek: The Original Series" Gene Roddenberry által létrehozott amerikai tudományos-fantasztikus televíziós sorozat, mely a USS Enterprise (NCC-1701) űrhajó és legénységének kalandjait követi.

A sorozat a Tejút galaxisban játszódik, körülbelül 2266 és 2269 között. A sorozat a USS Enterprise űrhajó és legénységének kalandjait követi. A legénység tagjai között találjuk James T. Kirk kapitányt (William Shatner), Spockot (Leonard Nimoy) és Leonard H. "Bones" McCoyt (DeForest Kelley). A sorozat ismert bevezetője, melyet Shatner mond el, az űrhajó célját írja le: az ismeretlen világok felfedezése, új életformák és civilizációk keresése, bátran haladva oda, ahová még ember sosem lépett.

A "Star Trek" eredetileg az NBC-n került adásba 1966. szeptember 8-tól 1969. június 3-ig. Bár az NBC-n sugárzott Nielsen-értékelések alacsonyak voltak, a hálózat három évad és 79 epizód után törölte a műsort. Néhány évvel később a sorozat siker lett a szindikált sugárzásban, és az 1970-es évek során népszerű maradt, kultikus státuszt érve el és befolyást gyakorolva a népszerű kultúrára. A "Star Trek" végül egy médiabirodalmat hozott létre, amely 11 televíziós sorozatból, 13 játékfilmből és számos könyvből, játékból és játékszerből áll, és mára az egyik legnépszerűbb és legbefolyásosabb televíziós sorozatnak számít.

Még nem írtak kommentet ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

    Még nem írtak véleményt ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

The Cage
Epizód #: 0 - Bemutató: 22 January, 1965

Az epizód a "Star Trek: The Original Series" pilot része. A történet 2254-ben játszódik, amikor a USS Enterprise űrhajó kapitánya, Christopher Pike egy vészhívást kap a Talos IV bolygóról. A hajó a bolygó felé veszi az irányt, ahol Pike-t elrabolják és egy földalatti cellába zárják. A bolygó lakói, a Talosianok, képesek erőteljes illúziókat kelteni. A Talosianok azt tervezik, hogy Pike-ot és egy nőt, Vinát használják fajuk újraélesztésére. Az Enterprise legénysége mindent megtesz Pike kiszabadításáért, miközben a kapitány próbálja megérteni és legyőzni a Talosianokat. Végül a Talosianok rájönnek, hogy az emberek nem alkalmasak rabszolgának, és elengedik őket. Az epizód végén kiderül, hogy Vina valójában súlyosan megsebesült egy korábbi balesetben, és az ő "normális" megjelenését is csak a Talosianok illúziói tartják fenn.

The Man Trap
Epizód #: 1 - Bemutató: 08 September, 1966

Az Enterprise az M-113 bolygón vizsgálódik, ahol egy alakváltó lény veszélyezteti a legénységet, mivel sót von ki az emberek testéből, megölve őket.

Charlie X
Epizód #: 2 - Bemutató: 15 September, 1966

Az Enterprise egy 17 éves fiút, Charlie Evanst vesz fel, aki rendkívüli mentális képességekkel rendelkezik, és nem tudja kontrollálni azokat.

Where No Man Has Gone Before
Epizód #: 3 - Bemutató: 22 September, 1966

Az Enterprise két legénységi tagja, Gary Mitchell és Elizabeth Dehner isteni képességekre tesz szert, amelyek veszélyeztetik a hajó biztonságát.

The Naked Time
Epizód #: 4 - Bemutató: 29 September, 1966

Egy furcsa fertőzés terjed az Enterprise-on, amely veszélyezteti a hajót és annak legénységét.

The Enemy Within
Epizód #: 5 - Bemutató: 06 October, 1966

Egy transzportbaleset során Kirk kapitány két lényre szakad: egy jóra és egy rosszra.

Mudd's Women
Epizód #: 6 - Bemutató: 13 October, 1966

Az Enterprise egy csaló, Harry Mudd és három gyönyörű nő után ered, akiket dilithium bányászok feleségeiként szállít.

What Are Little Girls Made Of?
Epizód #: 7 - Bemutató: 20 October, 1966

Az Enterprise egy jég bolygón keresi Nurse Chapel vőlegényét, aki egy androidok létrehozására képes gépet talált.

Miri
Epizód #: 8 - Bemutató: 27 October, 1966

Az Enterprise egy Föld-szerű bolygón találja magát, ahol csak gyerekek élnek egy furcsa betegség miatt.

Dagger of the Mind
Epizód #: 9 - Bemutató: 03 November, 1966

Az Enterprise egy bűnözők számára létrehozott rehabilitációs kolóniát látogat meg, ahol egy veszélyes eszközt fedeznek fel.

The Corbomite Maneuver
Epizód #: 10 - Bemutató: 10 November, 1966

Egy hatalmas idegen hajó fenyegeti az Enterprise-t, és Kirk kapitánynak egyedi stratégiát kell alkalmaznia a túlélés érdekében.

The Menagerie 1. rész
Epizód #: 11 - Bemutató: 17 November, 1966

Spock elrabolja az Enterprise-t, hogy korábbi, sérült kapitányát, Christopher Pike-ot az tiltott Talos IV bolygóra vigye. Ezután hadbíróságot követel, ahol "A Kalitka" eseményeit használja fel annak bemutatására, hogy Pike milyen fogvatartásban volt a bolygón évekkel korábban.

The Menagerie 2. rész
Epizód #: 12 - Bemutató: 24 November, 1966

Miután tanúja volt a Talosianok mentális illúziókra való képességeinek, Kirk rájön, hogy Spock azt tervezi, hogy visszaviszi Pike-ot a bolygóra, hogy egy illúziókban gazdag életet éljen, nem terhelve sérült állapotával.

The Conscience of the King
Epizód #: 13 - Bemutató: 08 December, 1966

Kirk egy régi barátjánál járva gyanakodni kezd, hogy egy Shakespeare-színész valójában a Tarsus IV korábbi gyilkos kormányzója lehet, ahol Kirk felnőtt. A színészcsoportot a Enterprise-ra hívja vizsgálat céljából, de hamarosan merényletek történnek Kirk és egy másik legénységi tag ellen, aki szemtanúja volt a gyilkosságoknak.

Balance of Terror
Epizód #: 14 - Bemutató: 15 December, 1966

A Enterprise egy sor lerombolt őrhelyet vizsgál, és felfedez egy magányos romulán hajót egy álcázó eszközzel. A romulánok, akiket az emberek még sosem láttak, külsejükben hasonlítanak a vulkániakra, ami kétségbe vonja Spock hűségét, miközben a két hajó egy macska-egér játékba kezd az űrben.

Shore Leave
Epizód #: 15 - Bemutató: 29 December, 1966

Kirk parancsot ad az Enterprise legénységének, hogy szabadságot vegyenek ki egy látszólag lakatlan bolygón az Omicron Delta rendszerben. A leszálló csapatok furcsa látomásokat látnak, mint például egy "Alice Csodaországban" stílusú Fehér Nyúl, Don Juan és egy kardforgató szamuráj. Spock felfedezi, hogy a bolygó nagy mennyiségű energiát von el a hajó motorjaitól, veszélyeztetve az Enterprise-t.

The Galileo Seven
Epizód #: 16 - Bemutató: 05 January, 1967

Spock és egy tudományos csapat a Murasaki 312 kvazárt tanulmányozza a Galileo űrrepülőgépen. A felmérés során a Galileo kényszerleszállást hajt végre a Taurus II bolygón, ahol a legénységnek meg kell küzdenie a bolygó veszélyes lakóival. Amikor a javítások megkezdődnek, Scotty megállapítja, hogy az űrrepülőgépnek nincs elég üzemanyaga az összes utas szállításához, és Spocknak meg kell fontolnia, hogy hátrahagyja-e néhány társát.

The Squire of Gothos
Epizód #: 17 - Bemutató: 12 January, 1967

A Enterprise egy vándorbolygót fedez fel az űrben, amelyet egy Trelane nevű különc lény lakik, aki látszólag korlátlan hatalommal rendelkezik az anyag és a forma felett, és ezt a hatalmat a legénység manipulálására használja.

Arena
Epizód #: 18 - Bemutató: 19 January, 1967

A Enterprise űrhajót ismeretlen idegenek támadják meg, miközben a Cestus III kolónia majdnem teljes megsemmisülését vizsgálja. Az idegenek nyomában az ismeretlen űrbe repülnek, mindkét hajót elfogják a hatalmas Metronok, akik Kirket és az idegen kapitányt (később a Gorn faj tagjaként azonosítják) harcra kényszerítik; a győztes hajót szabadon engedik, míg a vesztes hajót megsemmisítik.

Tomorrow Is Yesterday
Epizód #: 19 - Bemutató: 26 January, 1967

Miután véletlenül visszautaznak az időben 1969-be, az Enterprise megmenti az USAF kapitányt, John Christophert, sérült vadászgépéből. A legénység azon dolgozik, hogy visszatérjenek a saját idejükbe, miközben Christophert visszaviszik a Légierőhöz, eltávolítva a jövőről szóló tudását és minden kapcsolatot az Enterprise-szal.

Court Martial
Epizód #: 20 - Bemutató: 02 February, 1967

Kirk kapitányt felelősségre vonják egy tiszt halála miatt, amely egy súlyos ionvihar során történt. Kirk állítja, hogy cselekedetei megfelelőek voltak, és nem kellett volna a tiszt halálához vezetniük, de a bizonyítékok erősek ellene.

The Return of the Archons
Epizód #: 21 - Bemutató: 09 February, 1967

Az Enterprise egy olyan idegen populációt fedez fel, amelyet egy Landru nevű erős lény irányít. Miközben vizsgálódnak, Kirk és a leszálló csapat fogságba esik, majd rájönnek, hogy Landru az egész hajó legénységét az irányítása alá akarja vonni.

Space Seed
Epizód #: 22 - Bemutató: 16 February, 1967

Az Enterprise felfedez egy ősi alvóhajót, az SS Botany Bay-t, amely a 20. század végén menekült el a Föld Eugenikai Háborúiból. A genetikailag módosított utasok, akiket a háborús bűnös Khan Noonien Singh vezet, átveszik az Enterprise irányítását és megpróbálják megsemmisíteni a hajót.

A Taste of Armageddon
Epizód #: 23 - Bemutató: 23 February, 1967

Az Eminiar VII-en az Enterprise egy olyan civilizációt talál, amely háborúban áll a szomszédos bolygóval. Kirk és a leszálló csapat a felszínre érkeznek, és felfedezik, hogy az egész háborút számítógép vívja. Bár a háború szimulált, a virtuális áldozatoknak mégis be kell jelentkezniük a terminálkabinokba, hogy valóban megöljék őket.

This Side of Paradise
Epizód #: 24 - Bemutató: 02 March, 1967

Annak ellenére, hogy halálos sugárzásnak voltak kitéve, az Omicron Ceti III-on lévő Föderációs kolónia virágzik. Az Enterprise leszálló csapata felfedezi, hogy a kolónia lakossága megmagyarázhatatlanul egészséges. Egy furcsa virág spórái állapotot teremtenek, amelyben a legénység tagjai boldogságban és tökéletes egészségben élnek, de ambíció és önfegyelem nélkül.

The Devil in the Dark
Epizód #: 25 - Bemutató: 09 March, 1967

A Janus VI bányakolóniára küldik az Enterpriset, hogy kivizsgálja a pletykákat egy furcsa, föld alatti lényről, amely felelős a felszerelések megsemmisítéséért és 50 bányász haláláért. Kirk és Spock egy szilícium-alapú életformát, egy Hortát fedeznek fel, amely a környező sziklában él.

Errand of Mercy
Epizód #: 26 - Bemutató: 23 March, 1967

A Föderáció és a harcias Klingon Birodalom közötti béketárgyalások összeomlottak. Az Enterprise-t a Föderáció határán lévő Organia bolygóra küldik, hogy megvédjék azt a Klingonoktól. Azonban az organiaiak nem nagyon aggódnak a közelgő invázió miatt.

The Alternative Factor
Epizód #: 27 - Bemutató: 30 March, 1967

Miközben egy látszólag halott bolygó körül kering, az Enterprise egy furcsa "létezésen kívüli" pillanatot tapasztal. Kirk egy Lazarus nevű embert talál a bolygón, aki azt állítja, hogy az effektust "ellensége" okozta, akit később egy alternatív dimenzióból származó őrült Lazarus változataként azonosítanak. A józan Lazarus Kirk segítségét kéri, hogy legyőzze másik énjét.

The City on the Edge of Forever
Epizód #: 28 - Bemutató: 06 April, 1967

Véletlenül túladagolva egy erős stimulánst, Dr. McCoy kiegyensúlyozatlanná válik és eltűnik a Végtelen Őrzőn keresztül, egy újonnan felfedezett időkapun egy távoli bolygón. Kirk és Spock követik őt, miután megtudják, hogy McCoy valahogyan megváltoztatta a történelmet, eltávolítva mindent, amit eddig ismertek, beleértve az Enterprise-t is. Az 1930-as évekbe érkezve a páros találkozik Edith Keelerrel, egy New York-i szociális munkással, aki szállást ad nekik. Ahogy telnek a napok, és McCoy-t sehol sem látni, Kirk beleszeret Keelerbe, de Spock felfedezi, hogy Keelernek meg kell halnia az idővonal helyreállításához.

Operation -- Annihilate!
Epizód #: 29 - Bemutató: 13 April, 1967

Az Enterprise megérkezik Denevára - Kirk testvérének, Samnek és családjának otthonába - és felfedezi, hogy az egész bolygót nagy, amőbaszerű idegenek fertőzték meg, akik megtámadták és megölték az emberi populáció nagy részét. Egy ilyen idegen rátapad Spockra, aki önként jelentkezik Dr. McCoy orvosi vizsgálatainak alanyaként. McCoy és Kirk időben találnak egy gyógymódot, hogy megmenthessék Spockot és a denevai populáció maradékát.

Amok Time
Epizód #: 1 - Bemutató: 15 September, 1967

Amikor Mr. Spock agresszíven kezd viselkedni, Kirk felfedezi, hogy első tisztjének haza kell térnie a Vulkánra, hogy házasodjon vagy meghaljon. Kirk nem engedelmeskedik a Csillagflotta Parancsnokság utasításainak, hogy meglátogassa az Altair 6-ot, és úgy dönt, hogy megmenti Spockot. Spock, Kirk és McCoy a Vulkánra utaznak, ahol Spock elviszi őket családi birtokára, hogy elkezdjék a pon farr-t. Találkoznak T'Pau-val és T'Pring-gel, csak azért, hogy kiderüljön, T'Pring párbajt akar, és Kirket választja kihívójának. Kirk elfogadja a kihívást, azt gondolva, hogy hagyja Spockot nyerni, de később T'Pau-tól megtudja, hogy ez halálos kihívás. A harc során McCoy egy neuro-tranquilizert ad Kirknek, hogy megjátssza a halálát. A győzelem után Spock megkéri T'Pringet, hogy magyarázza el döntését, és úgy dönt, hogy nem veszi el őt. Miután visszatértek az Enterprise-ra, Spock örömmel látja, hogy Kirk életben van.

Who Mourns for Adonais?
Epizód #: 2 - Bemutató: 22 September, 1967

Az Enterprise egy energiamezőben reked, amelyet egy idegen irányít, aki azt állítja, hogy ő az ókori görög isten, Apolló. Apolló megparancsolja Kirknek, hogy találkozzon vele a bolygó felszínén. Bones, Chekov, Scotty és Hadnagy Carolyn Palamas kíséri el Kirket. Apolló azt követeli a legénységtől, hogy imádják őt istenként a templomában, elbűvölve Carolynt és megtámadva Scottyt, amikor az nem engedelmeskedik. Spock megtalálja a módot, hogy áthatoljon az energiamezőn, és segít Kirknek lerombolni a templomot, amely az energiamező erőforrása volt.

The Changeling
Epizód #: 3 - Bemutató: 29 September, 1967

Az Enterprise legénysége a Nomaddal foglalkozik - egy elpusztíthatatlan, bolygó-romboló űrszondával, amely azt gondolja, hogy Kirk az alkotója. Az űrszondát fedélzetre sugározzák, és miután elemzést végeztek rajta, Mr. Spock felfedi, hogy valódi alkotója Jackson Roykirk, egy huszadik századi tudós. Spock belép Nomad elméjébe és kideríti, hogy az eredeti űrszonda megsemmisült, amikor egy másik idegen szonda valahogy egyesült vele, törölve annak memóriabankjait, és eredményezve egy új gépet egy új céllal: sterilizálni minden tökéletlen egységet. Amikor Nomad átveszi az Enterprise irányítását, Kirk elmondja Nomadnak az igazságot, ráébresztve, hogy maga Nomad is hibás és meg kell semmisítenie magát.

Mirror, Mirror
Epizód #: 4 - Bemutató: 06 October, 1967

Egy szállítóeszköz hiba miatt Kirk kapitány és társai egy párhuzamos univerzumba kerülnek, ahol az Enterprise egy barbár Birodalmat szolgál a Föderáció helyett. Kirk, Bones, Scotty és Uhura megpróbálnak megfelelően viselkedni az új környezetben, miközben kitalálják, hogyan juthatnak vissza a saját univerzumukba, ahová a Birodalmi megfelelőik sugároztak. Ebben a tükör univerzumban Mr. Chekov megpróbálta megölni Kirk Kapitányt, hogy ő vehesse át a helyét, de kudarcot vallott és kínzófülkébe küldték. A Birodalmi Spock parancsot kap a Csillagflotta bázistól, hogy ha nem pusztítja el a Halkan bolygót hajnalig, hajtsa végre Kirk Kapitány kivégzését, amit el is mond Kirknek. Bones és Scotty újraprogramozzák a szállítóeszközt, hogy visszasugározzák őket, de Spockkal találkoznak a Betegszobában. Spock megtámadja őket, de legyőzik és halálosan megsebesül. Kirk megengedi Bonesnak, hogy kezelje, míg a többiek a transzporterhez mennek. A Tükör Spock megtudja az igazságot a kettős univerzumokról és elviszi Bonest a transzporterhez, ahol segít nekik visszasugározni a mi univerzumunkba, ahol Spock várja őket.

The Apple
Epizód #: 5 - Bemutató: 13 October, 1967

Az Enterprise legénysége egy rejtélyes és halálos paradicsomi bolygót látogat meg, amit kiderítenek, hogy egy Vaal nevű gép irányít. A leszálló csapat, amelyben Kirk, Spock, Bones és Sulu is részt vesz, el van bűvölve a bolygótól, de találkoznak egy furcsa virággal, ami megöli a csapat két tagját. Egy rejtélyes villámcsapás megsérti Spockot és zavarja az Enterprise transzporterét. A túlélő leszálló csapat egy olyan férfiakból és nőkből álló csoportot talál, akiket Vaal irányít. Vaal korlátozza tudásukat az emberi interakciókról, mint például a szexuális együttlét, és a sziget lakóit arra kényszeríti, hogy egy a szigeten található robbanékony nyersanyaggal etessék, hogy magát táplálja. Vaal arra utasítja az őslakosokat, hogy reggelre öljék meg a leszálló csapatot, amikor kiderül, hogy veszélyt jelentenek az őslakosok jelenlegi életmódjára. Scotty megtalálja a módját, hogy az összes energiát az űrhajó phasereihez irányítsa, miközben Kirk és Bones megakadályozza, hogy Vaal további nyersanyaggal legyen etetve. Ennek eredményeként Vaal gyengül és sebezhetővé válik, ami lehetővé teszi az Enterprise számára, hogy elpusztítsa Vaalt és felszabadítsa az őslakosokat.

The Doomsday Machine
Epizód #: 6 - Bemutató: 20 October, 1967

Miután teljes legénységét elveszítette egy másik galaxisból származó, bolygóevő idegen gépezetnek, Commodore Matt Decker rangjával élve Kirk fölé helyezi magát, hogy macska-egér játékot játsszon a mechanikai ellenféllel. Az általa tett erőfeszítések a fenyegetés megsemmisítésére komoly veszélybe sodorják az Enterprise-t.

Catspaw
Epizód #: 7 - Bemutató: 27 October, 1967

Két idegen fenyegeti az Enterprise-t és legénységét mágikus képességeikkel. Scotty, Sulu és Jackson a leszálló csapatból eltűnik egy lakatlan bolygón. Jackson visszatérésekor meghal, de még előtte figyelmeztetést küld Kirknek, hogy hagyják el a rendszert. Kirk, Spock és Bones a bolygóra sugároznak, ahol egy rejtélyes kastélyt találnak. Egy férfi és egy nő, Korob és Sylvia, találkoznak velük, és kiderül, hogy Korob és Sylvia nem ebből a rendszerből származnak, hanem azért költöztek ide, hogy többet tudjanak meg az emberekről. Korobnak jó szándékai vannak, de Sylvia elszántan akar többet megtudni az emberekről, és teljesen az irányítása alá vonja Sulu-t, Scotty-t és Bonest. Kirk csábító trükköket használ Sylvia ellen, hogy kiderítse az igazságot, és elpusztítja a "transzmutátor" energiaforrásukat, hogy felszabadítsa az egész leszálló csapatot és véget vessen az illúzióknak.

I, Mudd
Epizód #: 8 - Bemutató: 03 November, 1967

Kirk Kapitány és a legénység újra összefut a csalóval, Harry Mudd-dal, ezúttal egy androidokból álló bolygó királyaként találják meg őt. Az Enterprise-t egy android rabolja el, amely az egész legénységet egy ismeretlen bolygóra viszi a galaxisban. Kirk, Spock, Bones, Uhura, Scotty és Chekov a bolygóra szállnak az androiddal, ahol Harry Muddot a bolygó királyaként találják, és körülbelül 200 000 android szolgál neki. Felfedi, hogy az androidok többet akarnak megtudni az emberekről, és több mintát követelnek. Harry Mudd tervezi, hogy maga mögött hagyja az Enterprise teljes legénységét és elviszi az űrhajót. Az androidok gyenge pontjainak feltárásával az Enterprise legénysége károsítja a fő irányító egységet, 'Norman'-t, újraprogramozza az androidokat, hogy az eredeti céljuknak megfelelően telepítsék a bolygót, visszaszerzik az Enterprise irányítását, és Harry Muddot hátrahagyják, hogy a humoros androidokkal éljen.

Metamorphosis
Epizód #: 9 - Bemutató: 10 November, 1967

Az Enterprise egyik siklójának legénysége egy hajótöröttel találkozik, aki Zefram Cochrane-nak, a warp meghajtó feltalálójának tűnik, és titokzatos idegen Társának. Kirk, Bones, Spock és egy betegséggel sújtott tiszt a bolygó felszínére kerül az Enterprise felé vezető úton, ahol Zefram Cochranéval találkoznak, akiről azt tartják, hogy 150 évvel ezelőtt halt meg. Cochrane elmagyarázza, hogy a Társ, egy rejtélyes energiamező, életben és egészségesen tartja, de nemrégiben úgy döntött, hogy társra van szüksége. Miután kivizsgálták és kihívták az idegen Társat, Kirk rájön, hogy a Társnak érzései vannak Cochrane iránt, és megtalálja a módját, hogy visszatérjen az Enterprise-ra egy meglepően romantikus epizódban.

Journey to Babel
Epizód #: 10 - Bemutató: 17 November, 1967

Miközben méltóságokat szállítanak egy fontos békekonferenciára a Babel bolygón, az Enterprise-t egy rejtélyes hajó üldözi, és miután a vulkáni nagykövet, Sarek (Spock apja) és a tellarit nagykövet között összetűzés történik, az utóbbit megölik, Sarekot pedig fő gyanúsítottként kezelik. Kirk ezután az orgyilkos támadásának áldozatául esik és súlyosan megsérül, ami felmenti Sarekot, de Spocknak kell átvennie az Enterprise irányítását. Etikai dilemma merül fel, amikor Sarek megbetegszik és Spock vérére van szüksége egy kockázatos, életmentő műtéthez. Spock anyjának fájdalmára Spock a kötelességét helyezi előtérbe apja élete helyett. Kirk és Bones módot találnak arra, hogy Spock részt vegyen a műtétben, miközben a még mindig sérült Kirk megpróbálja leleplezni az orgyilkos tervét és harcba száll az támadó űrhajóval.

Friday's Child
Epizód #: 11 - Bemutató: 01 December, 1967

Az Enterprise legénysége egy bolygó törzsi hatalmi harcába keveredik. Leszálláskor, miután egy klingont látnak, a törzs egyik tagja megöli a legénység egyik tagját. A dolgok bonyolult fordulatot vesznek, amikor a 10 törzs vezetőjét megölik, és Maab, aki a klingonokat támogatja, veszi át az irányítást. Eleen nő és a leszálló csapat, melyben Kirk, Spock és Bones is részt vesz, sikerül elmenekülniük, de nem tudnak kapcsolatba lépni az Enterprise-szal, amelyet becsaptak, hogy elhagyja a bolygó körzetét egy vészhívás nyomán. Eleennek és a többieknek sikerül elbújniuk. Maab rájön a klingonok valódi szándékára, és az Enterprise időben visszaér, hogy segítsen a leszálló csapatnak és megállapodjon a törzsi néppel.

The Deadly Years
Epizód #: 12 - Bemutató: 08 December, 1967

Furcsa sugárzás teszi ki az Enterprise parancsnoki legénységét a gyors öregedés hatásainak. Egy leszálló csapat, melyben Chekov, Kirk, Spock, Bones, Scotty és Galway Hadnagy is részt vesz, kisebb csoportokra oszlik, hogy megtalálják a Gamma Hydra Négy bolygó kolonistáit. Chekov belép egy épületbe és megdöbbenve lát egy halott embert, ezért hívja a többieket. A leszálló csapat találkozik két másik emberrel, akik öregnek tűnnek, de fiatalok korban. Bones befejezi a vizsgálatát és azt mondja, hogy a két embernek csak néhány napja van hátra, mert a testi funkcióik naponta körülbelül 30 évvel öregszenek. Ugyanez kezd történni a leszálló csapattal, amikor visszatérnek az Enterprise-ra. Scotty, Bones, Spock, Kirk és Galway elkezdenek öregedni, de Chekov nem. Az öregedés gátolja Kirk kapitány és Spock döntéshozatali képességeit. Egy Commodore Stocker, aki az Enterprise utasa, átveszi a hajó parancsnokságát. Rossz döntést hoz, amikor az Enterprise-t a Semleges Zónába vezeti, ahol a romulanok halálos támadást indítanak. Bones egy ötlete alapján, hogy miért volt Chekov immúnis, Spock és Dr. Janet Wallace (aki szintén az Enterprise utasa) egy adrenalin tartalmú vakcinát készítenek, amit Kirk azonnal kipróbál. Működik, és Kirk azonnal visszaveszi az Enterprise parancsnokságát és átejti a romulanokat, megmentve az Enterprise-t.

Obsession
Epizód #: 13 - Bemutató: 15 December, 1967

Kirk kapitány megszállottan akarja elpusztítani azt a gyilkos entitást, amely sokakat ölt meg régi hajójának legénységéből. Miután egy rejtélyes felhőt találnak, amely gyorsan megöli a legénység három tagját, Kirk kapitány elszántan keresi a módját, hogy megértse és elpusztítsa azt, megakadályozva annak terjedését további bolygórendszerekbe. Kirk visszaemlékszik korábbi találkozására ezzel a felhővel néhány évvel ezelőtt egy másik bolygórendszernél a galaxis másik oldalán. Megszállottsága ezzel a felhővel kezdi zavarni döntéshozatali képességeit a csillaghajó parancsnokaként. Hamarosan Spock és Bones rájönnek, hogy Kirk miért megszállottja ennek a felhőnek. Az Enterprise támadást indít a felhő ellen, de a felhő nem menekül, és sikerül bejutnia az Enterprise szellőző rendszerébe. Kirk, Spock és Bones végül kigondolnak egy módot a felhő elpusztítására.

Wolf in the Fold
Epizód #: 14 - Bemutató: 22 December, 1967

Az Argelius bolygón tervezett szünet alatt Scotty, Kirk és Bones olyan eseménysorozatba keverednek, ahol Scottyt három nő meggyilkolásával vádolják, kettő a bolygó helyi lakója, a harmadik pedig az Enterprise legénységének tagja, Tracy hadnagy. A prefektus a bolygón szeretné kivizsgálni a gyilkosságot, de minden módszer eredménytelennek tűnik. Az Enterprise fedélzetén a számítógép, amelybe Scotty összes orvosi adatait betáplálták, elemzi Scotty válaszait a kérdésekre. A bizottság rájön, hogy Scotty nem hazudik, és valóban valaki/más valami felelős a gyilkosságért. A bizottság rájön, hogy a dolog hasonlít a Hasfelmetsző Jackre, akiről pletykálták, hogy létezik a 19., 20. és 21. században minden rendszerben a Föld és Argelius között. További elemzés során kiderül, hogy Hengist, a prefektus biztonsági tanácsadóját a lény megszállta, amely félelmet kelt az emberi lényekben és megöli őket. Átveszi az Enterprise irányítását és fenyegeti, hogy mindannyiukat megöli. Spock átírja az irányításokat, kézire állítja, túlterheli a számítógép adatbankjait azzal, hogy kiszámíttatja a pi utolsó számjegyét, ami néhány órára károsítja a lényt, miközben Bones nyugtatóval látja el a fedélzeten lévő teljes legénységet. A lényt végül Hengistben fogják el és a galaxis legtávolabbi régióiba szállítják több ezer kis darabban.

The Trouble with Tribbles
Epizód #: 15 - Bemutató: 29 December, 1967

A tribble-ök - doromboló, puha és termékeny lények - megzavarják egy vitatott bolygó kiaknázását a Klingon Birodalom és a Föderáció között. Az Enterprise elsőbbségi vészhívásra reagál a Semleges Zóna szélén és Sherman bolygó közelében található K7 űrállomástól. Mr. Baris arra kéri Kirket, hogy biztosítson védelmet az űrállomás raktárához, hogy megőrizzenek egy fejlett gabonát, amely segíteni fog a Föderációnak Sherman bolygó ellenőrzésének megszerzésében és megakadályozza a Klingonokat annak elfoglalásában. Kirk jóváhagyja a biztonsági őröket és szabadságot is ad az Enterprise legénységének. Uhura és Csekov egy érdekes lényt, egy tribble-t találnak az állomáson, és fedélzetre viszik az Enterprisera. A tribble-ök exponenciálisan kezdenek szaporodni és elterjednek az Enterprise minden részén. A tribble-ök elkezdenek bejutni az Enterprise és az Űrállomás K7 szellőzőrendszerébe, elpusztítva a termést. Később kiderül, hogy a termést egy az űrállomáson lévő Klingon kém mérgezte meg. A méreg megölte a tribble-öket is, amelyek megették a gabonát. Kirk megtalálja a kémet, és Scotty módot talál a tribble-ök eltávolítására az Enterpriseról.

The Gamesters of Triskelion
Epizód #: 16 - Bemutató: 05 January, 1968

Amikor a Gamma 2 bolygóra próbálnak leteleportálni, Kirk, Uhura és Csekov egy titokzatos, Triskelion nevű bolygóra kerülnek, amelyet a Föderáció soha nem térképezett még fel. Ott elfogják és harcra kényszerítik őket. Minden engedetlenséget fájdalommal büntetnek a nyakuk körül lévő nyakláncokon keresztül. Az Enterprise, melyet most Spock vezet, elhagyja a Gamma 2 rendszert és egy hidrogénfelhőt talál rejtélyes energia mezőkkel. Triskelionon Kirknek sikerül lenyűgöznie a Szolgáltatókat és megpróbál többet megtudni róluk. Miközben megpróbálnak elmenekülni, a Szolgáltatók megmutatják igazi énjüket és egy utolsó harcot ajánlanak Kirknek és három Thrallnak. Kirknek sikerül legyőznie őket, felszabadítva az összes Thrallt, és arra kényszeríti a Szolgáltatókat, hogy tanítsák meg a Thrall-okat minden tudásukra.

A Piece of the Action
Epizód #: 17 - Bemutató: 12 January, 1968

Az Enterprise egy olyan bolygót látogat meg, melynek erőszakos kultúrája az 1920-as évek amerikai alkoholtilalmi korszakán alapul. Egy régi űrhajótól származó 100 év késéssel érkező jelentés után Kirk, Bones és Spock úgy döntenek, hogy leteleportálnak az Iotian bolygóra, hogy megismerjék az ott élők életmódját, és meglepődnek, amikor rájönnek, hogy az egész társadalom az 1920-as évek chicagói maffia kultúráján alapul. Felismerve, hogy az Enterprise-nak segítenie kell ezen a helyzeten, Kirk úgy dönt, hogy összegyűjti az összes főnököt egy helyen és szindikátust hoz létre, de problémába ütközik a két legnagyobb főnökkel, Belával és Krakóval. Kirk elfogja Belát és Krakót az Enterprise-ra szállítja. A Starfleet Parancsnokságot felügyeleti testületként használva Kirk létrehozza a szindikátust, melyet Bela vezet, Krako pedig az ő helyettese. Kirk reméli, hogy az Föderáció felügyelete alatt új életmódot taníthatnak ezeknek az embereknek.

The Immunity Syndrome
Epizód #: 18 - Bemutató: 19 January, 1968

Az Enterprise legénysége egy energiát elszívó űrlénnyel találkozik. Úton a Starfleet Parancsnokság 6. bázisa felé, az Enterprise parancsot kap, hogy ellenőrizze az Intrepid űrhajót a Gamma 7 naprendszerben. Egy fekete űrt találnak, amely elzárja az útjukat a rendszerhez, és nem látnak rajta keresztül csillagokat. Amikor belépnek ebbe a térbe, az Enterprise energiát veszít és egy hatalmas méretű egysejtű organizmus felé húzódik. Miután elveszítenek a két szondát, melyeket az organizmus vizsgálatára küldtek, és nem sikerült elhúzódniuk tőle, Kirk Spockot választja, hogy egy mentőkabinban behatoljon az organizmus membránjába, vizsgálja meg és találjon egy módot annak megsemmisítésére. Spock rájön, hogy az organizmus éppen szaporodni készül, és rendelkezik egy maggal, amelyet antianyaggal lehet támadni. Kirknek sikerül egy időzített antianyag bombával felszerelt szondát küldenie Scotty segítségével, és az Enterprise elkezd kihúzódni a membránból, miközben a mentőkabint is magával húzza. Végül az organizmust sikerül megsemmisíteni.

A Private Little War
Epizód #: 19 - Bemutató: 02 February, 1968

Kirk kapitánynak döntenie kell, hogyan mentsen meg egy primitív népet a klingonok technológiai beavatkozásától. Egy humanoid lakosságú bolygón landolva Kirk felfedezi, hogy a lakosság fele, egy régi barátja, Tyree vezetésével még mindig primitív, míg a másik fele már lőfegyverekkel rendelkezik. Spockot megsebesítik, és visszateleportálják a hajóra, hogy felépüljön. Kirk és McCoy nyomozásba kezdenek, amikor Kirket megmérgezi egy vadállat. Az Enterprise nem tud segíteni, így Tyree felesége, Nona gyógyítja meg Kirket, de közben megpróbálja mindkettőjüket, Kirket és Tyree-t is irányítani. Tyree beleegyezik, hogy fegyvereket használjon népe védelmében. Kirk Mr. Scottot kéri meg, hogy készítsen lőfegyvereket a primitív embereknek, hogy fenntartsa az erőegyensúlyt a két tábor között.

Return to Tomorrow
Epizód #: 20 - Bemutató: 09 February, 1968

Egy távoli, a galaxis mélyén és az utolsó felmért területtől messze eső bolygóról érkező vészhívás után az Enterprise-al kapcsolatba lép egy tiszta energia formájú életforma, amely Kirk, Spock, Dr. Mulhall és Bones leszállását kéri. Találkoznak Sargon-nal, egy gépbe szorult tudatos elmével. Sargon elmagyarázza, hogy civilizációjuk évszázadokkal ezelőtt, akárcsak Kirk, az űrben utazott és embereket hagyott hátra különböző csillagrendszerekben kolonizálás céljából. De ezen a bolygón háború tört ki, amelyben az emberek majdnem teljesen kiirtották magukat. Sargon, felesége és egy másik túlélő így maradt életben, és meg szeretnék szállni Kirk, Spock és Dr. Mulhall testét, hogy android testeket készítsenek maguknak. Az Enterprise gondolkodás után elfogadja az ajánlatukat, és Sargon munkához lát. Ahhoz, hogy a testek bírják ezt a transzformációt, Henock, a harmadik idegen, egy italt készít segítségül, de más tervei vannak. Sargon tervet dolgoz ki, hogy megsemmisítse őt, elnézést kér az Enterprisetől, és elfogadja a sorsukat, így megszűnnek létezni.

Patterns of Force
Epizód #: 21 - Bemutató: 02 December, 1968

Az "Enterprise" űrhajó az Ekos bolygóra érkezik, hogy kiderítse, mi történt John Gill Föderációs kulturális megfigyelővel, aki Kirk kapitány egykori történelemtanára volt. A bolygóra érkezve Kirk és Spock megdöbbenve tapasztalják, hogy a helyi társadalom a náci Németországot utánozza, amit John Gill idézett elő, azért, hogy stabilitást hozzon a korábban zűrzavaros állapotban lévő bolygóra. Megpróbálják felvenni a kapcsolatot Gill-lel, de eközben elfogják őket, és egy ellenállási mozgalommal találkoznak, amelynek tagjai segítenek nekik eljutni Gillhez. Végül kiderül, hogy Gill jószándéka ellenére a náci rendszer a bolygó de facto vezetője, Melakon kezébe került, aki azt arra használja, hogy kiirtsa a szomszédos Zeon bolygót, és Kirkéknek meg kell állítaniuk ezt a veszélyes törekvést.

By Any Other Name
Epizód #: 22 - Bemutató: 23 February, 1968

Az "Enterprise" csapata egy ismeretlen bolygóról érkező vészjelzésre reagálva egy humanoid férfi és nő, Rojan és Kelinda társaságában találja magát, akik a Kelvan Birodalom képviselői. Rojan elmondja, hogy az ő hazájuk az Androméda-galaxis, és azért jöttek, hogy meghódítsanak bolygókat a Tejútrendszerben. Mivel saját hajójukat a galaktikus perem negatív energiasávja megsemmisítette, az Enterprise-t elfoglalva 300 évig tartó visszatérő útra kényszerítik a hajót​​. Rojan bénító mezőt használ, hogy irányítsa az Enterprise legénységét, azonban Kirk, Spock és a többiek kihasználják, hogy a Kelvanok nem szoktak hozzá az emberi testhez és érzésekhez. A csapattagok különböző módszerekkel próbálják zavarba ejteni a Kelvanokat, és végül sikerül meggyőzniük Rojant arról, hogy az ő népe és az emberek közötti együttműködés jobb lenne mindkét faj számára, mint a háború​.

The Omega Glory
Epizód #: 23 - Bemutató: 01 March, 1968

Az "Enterprise" űrhajó az Omega IV bolygó közelében talál egy másik űrhajót, az USS Exetert, amelynek legénysége egy fertőző betegség miatt meghalt. A betegség az "Enterprise" legénységét is megfertőzi, ezért le kell szállniuk a bolygóra, ahol egy kínai faluhoz hasonló helyen találkoznak az Exeter kapitányával, Ron Tracey-vel. Tracey elmagyarázza, hogy a bolygó őslakói, a Kohmok és a Yangok közötti háborúban állást foglalt a Kohmok mellett, mert felfedezte, hogy a bolygón élők hosszú életűek, és ezt a tulajdonságot a Föderáció számára akarja megszerezni. Kirk és Spock bebizonyítják, hogy az őslakók hosszú élettartama nem kapcsolódik a betegség immunitásához, és a konfliktus során sikerül leleplezni Tracey-t, aki visszaél a Föderáció technológiájával, és megpróbálja meggyőzni Kirket, hogy fegyvereket küldjön le a bolygóra. A konfliktus végül egy harccal zárul Tracey és Kirk között, amelynek során a Yangok vezére, Cloud William segít Kirknek, és végül Tracey-t őrizetbe veszik​​.

The Ultimate Computer
Epizód #: 24 - Bemutató: 08 March, 1968

Az "Enterprise" űrhajót egy űrállomásra hívják, ahol Commodore Wesley bejelenti, hogy az űrhajót kísérleti platformként használják majd az M-5 Multitronic Rendszer számára, amely egy forradalmi taktikai és irányítási számítógépet jelent, Dr. Richard Daystrom tervezésében. Az M-5 feladata az lesz, hogy az összes hajófunkciót emberi segítség nélkül lássa el. Bár Spock tudománytiszt lenyűgözve van, Kirk kapitány és Dr. McCoy orvos főtiszt kételkednek az új rendszerben.

Bread and Circuses
Epizód #: 25 - Bemutató: 15 March, 1968

Az "Enterprise" legénysége egy olyan bolygót fedez fel, amely a Római Birodalomhoz hasonlít, de rendelkezik a 20. századi Föld technológiájával. A bolygón gladiátor játékokra kényszerítik Kirk kapitányt és társait. Az epizód alapját egy eltűnt hajó, a Merik kapitány által vezetett teherszállító legénységének keresése adja, amelynek során a 20. századi Rómát idéző civilizációval találkoznak, Caesar Augustus irányítása alatt​.

Assignment: Earth
Epizód #: 26 - Bemutató: 29 March, 1968

Az "Enterprise" legénysége 1968-as Földre utazik vissza az időben, hogy történelmi kutatásokat végezzen. A bolygón találkoznak a rejtélyes Gary Sevennel. A hajó küldetése az, hogy megfigyelje a Föld tudományos és technológiai fejlődését ebben az időszakban, de amikor egy nukleáris válság veszélyezteti a bolygót, kiderül, hogy Gary Seven megpróbálja megváltoztatni a Föld történelmét.

Spock's Brain
Epizód #: 1 - Bemutató: 20 September, 1968

Egy idegen nő fedélzetre teleportálódik az Enterprise-on, és ellopja Spock agyát, hogy azt használja az otthoni bolygóján lévő eszközök vezérlésére. A Kirk kapitány vezette csapat egy ideiglenes eszközzel irányítja Spock testét, és egy jégkorszakban lévő bolygóra utaznak, hogy visszaszerezzék az agyát. Miután megértik a bolygó női lakosainak helyzetét és visszaállítják Spock agyát, Kirk megkéri a nőket, hogy próbáljanak meg a felszínen élni a férfiakkal együtt​.

The Enterprise Incident
Epizód #: 2 - Bemutató: 27 September, 1968

Kirk kapitány engedély nélkül irányítja az Enterprise-t a Romulan űrbe, ahol a hajót elfogják, és őt és Spock-ot egy romulán hajóra szállítják. A kapitányt és az első tisztet egy női romulán parancsnok elé vezetik, aki magyarázatot kér az őket ért sérelemre. A helyzet kibővül, amikor kiderül, hogy az egész incidens egy titkos küldetés része, amelynek célja egy romulán álcázó eszköz ellopása. Végül Kirk és Spock sikeresen visszatérnek az Enterprise-ra az ellopott eszközzel, és Scott főmérnöknek sikerül alkalmaznia azt, mielőtt visszatérnének a Föderáció űrbe.

The Paradise Syndrome
Epizód #: 3 - Bemutató: 04 October, 1968

Kirk kapitány, Spock és McCoy egy Földhöz hasonló bolygóra szállnak le, hogy eltereljenek egy közelgő aszteroidát. A bolygón található egy obeliszk, amelytől Kirk csapdába esik, és amnéziát kap, melynek következtében egy őslakos törzs tagjaként kezdi új életét. A törzs tagjai istenként tisztelik őt, miután megmutatta tudását egy fulladt fiú életének megmentésével. Közben az Enterprise csapata mindent megtesz, hogy elterelje az aszteroidát, de csak akkor sikerül, amikor Spock és McCoy visszatérnek a bolygóra, és visszaszerzik Kirk emlékezetét. Az epizód végén a bolygót sikerül megmenteni, de Kirk számára fájdalmas a búcsú a törzstől és a szeretett Miramanee-től, aki a végén meghal.

And the Children Shall Lead
Epizód #: 4 - Bemutató: 11 October, 1968

Az Enterprise a Triacus bolygóra érkezik, ahol a legénység furcsa események sorozatát tapasztalja. Az ott élő felnőttek mindegyike öngyilkos lett, de az árván maradt gyerekek látszólag gondtalanul játszanak.

Is There in Truth No Beauty?
Epizód #: 5 - Bemutató: 18 October, 1968

A USS Enterprise egy Medusan nevű idegen faj küldöttségével találkozik. A Medusanok olyan szörnyűek, hogy a ránézésre őrületbe kergetik az embereket. Kirk kapitány és a legénységnek úgy kell elkerülnie a Medusanok őrületkeltő tekintetét, hogy speciális szemüveget viselnek.

Spectre of the Gun
Epizód #: 6 - Bemutató: 25 October, 1968

A USS Enterprise egy olyan bolygón köt ki, ahol egy idegen faj, a Nausicans a 19. századi Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló társadalmat hozott létre. A Nausicans arra kényszerítik Kirk kapitányt és a legénységet, hogy részt vegyenek egy fiktív polgárháborúban, hogy tanulmányozzák a háború természetét.

Day of the Dove
Epizód #: 7 - Bemutató: 01 November, 1968

A USS Enterprise egy idegen fajjal, a Kzintikkal találkozik. A Kzintik egy agresszív faj, akik el akarják pusztítani az emberiséget. A Kzintik egy olyan eszközt használnak, amely az emberekben agressziót vált ki. Kirk kapitánynak és a legénységnek meg kell küzdenie az agresszióval, hogy megakadályozzák a háborút.

For the World Is Hollow and I Have Touched the Sky
Epizód #: 8 - Bemutató: 11 August, 1968

A USS Enterprise egy olyan bolygón köt ki, ahol egy idegen faj, a Talosiánok élnek. A Talosiánok egy fejlett faj, akik képesek a képzeletbeli világok megteremtésére. A Talosiánok egy olyan világot teremtenek, amelyben Kirk kapitány és a legénység boldogan élhet.

The Tholian Web
Epizód #: 9 - Bemutató: 15 November, 1968

A USS Enterprise egy olyan téridő-zavarba ütközik, amely egy Tholian nevű idegen faj által épített hálózat. A Tholianok egy agresszív faj, akik el akarják pusztítani az Enterprise-t. Kirk kapitánynak és a legénységnek meg kell találnia a módját, hogy kiszabaduljanak a hálózatból.

Plato's Stepchildren
Epizód #: 10 - Bemutató: 22 November, 1968

A USS Enterprise egy olyan bolygón köt ki, ahol egy idegen faj, a Platoniánok élnek. A Platoniánok egy fejlett faj, akik képesek a mentális manipulációra. A Platoniánok megpróbálják Kirk kapitányt és a legénységet az akaratukra kényszeríteni.

Wink of an Eye
Epizód #: 11 - Bemutató: 29 November, 1968

A USS Enterprise egy olyan bolygón köt ki, ahol az idő 1000-szer gyorsabban telik, mint a Földön. A legénységnek meg kell találnia a módját, hogy kommunikáljon az ott élőkkel, akik számára az Enterprise legénysége csak egy pillanatra tűnik fel.

The Empath
Epizód #: 12 - Bemutató: 06 December, 1968

A "The Empath" című epizódban Kirk, Spock és McCoy egy kihaltnak hitt bolygóra kerülnek, ahol találkoznak Gemmel, egy nővel, aki mások fájdalmát képes érezni és gyógyítani. A bolygón lévő két idegen lény, az Vianok, teszteli az emberek empátiáját, hogy eldöntsék, segítenek-e a bolygó megmenekülésében. Gem végső soron feláldozza magát, hogy megmentse McCoy életét, ezzel bizonyítva az empátiáját.

Elaan of Troyius
Epizód #: 13 - Bemutató: 20 December, 1968

Az Enterprise-nak egy békemissziót kell végrehajtania, aminek részeként Elaan-t, a troyiusiak ellenséges szomszédjának hercegnőjét kell szállítaniuk az őt eljegyzett troyiusi herceghez. Elaan kezdetben lázadó és dacos, de Kirk kapitány befolyásolja őt, és megérteti vele a békemisszió fontosságát. Egy gyilkossági kísérlet során Elaan könnyei érintik Kirkt, ami a troyiusiaknál örök hűséget vált ki, de végül McCoy doktor képes ellenszert készíteni. A két bolygó közötti béke helyreáll.

Whom Gods Destroy
Epizód #: 14 - Bemutató: 03 January, 1969

Kirk és Spock egy elmegyógyintézetbe látogat el, ahol a korábbi hős, Garth, őrülté vált és elvette az uralmat. Garth képes alakváltoztatásra, és próbálja átvenni az Enterprise irányítását, miközben Kirk-t fogva tartja. A helyzetet nehezíti, hogy Garth a többi beteget is manipulálja, és őket is saját oldalára állítja. Végül Spock és az Enterprise legénysége képes megmenteni Kirk-t és helyreállítani a rendet, megtörve Garth uralmát.

Let That Be Your Last Battlefield
Epizód #: 15 - Bemutató: 10 January, 1969

Az Enterprise két idegent talál az űrben, Lokai-t és Belet, akik ugyanarról a bolygóról származnak, de mély gyűlöletet táplálnak egymás iránt. A konfliktusuk eléri az űrhajót is, és veszélyezteti az ottani életet. Kirk megpróbálja megoldani a helyzetet, de végül a két ellenséges fél visszatér a saját bolygójára, hogy folytassa a harcot, amely már teljesen elpusztította civilizációjukat.

The Mark of Gideon
Epizód #: 16 - Bemutató: 17 January, 1969

Kirk eltűnik, miközben az Enterprise a gideonok bolygójára próbál kapcsolódni, amelynek lakói a magánéletre és elszigeteltségre törekszenek. Kirk egy másik, ugyanolyan kinézetű Enterprise-on találja magát, de csak egyetlen másik személlyel együtt, Odanával. A gideonok célja, hogy segítsenek népességük csökkentésében, mivel bolygójuk túlzsúfolt, de nem ismerik a halált. Az epizód végén Spock megoldja a helyzetet, és Kirk visszatér az igazi Enterprise-ra.

That Which Survives
Epizód #: 17 - Bemutató: 24 January, 1969

Az Enterprise egy rejtélyes bolygóra érkezik, ahol a legénység tagjait egy női hologram, Losira támadja meg. Losira csak egyes személyekre veszélyes, és csak azokat képes megölni, akikkel érintkezik. Kirk, Sulu, és McCoy a bolygón ragadnak, miközben a hajó életveszélybe kerül, mivel a hajtóművek túlmelegszenek. A legénység végül rájön, hogy Losira védelmi mechanizmus, és sikerül megtalálniuk a módját, hogy visszajuttassák a hajót és magukat biztonságba.

The Lights of Zetar
Epizód #: 18 - Bemutató: 31 January, 1969

Az Enterprise a Memory Alpha nevű tudományos állomásra szállít egy fiatal nőt, Mira Romaine-t. Útközben találkoznak a Zetar nevű civilizáció szellemi lényeivel, akik megpróbálják átvenni Mira testét, mivel az ő testük már megsemmisült. Kiderül, hogy a Zetarok a Memory Alpha információit akarják használni az életben maradáshoz. A legénység végül megtalálja a módját, hogy megállítsa őket és megmentse Mirát, miközben a Memory Alpha súlyos károkat szenved.

Requiem for Methuselah
Epizód #: 19 - Bemutató: 14 February, 1969

Az Enterprise legénysége egy ritka gyógyszert keres egy bolygón, ahol találkoznak Flinttel, egy rejtélyes és visszavonultan élő emberrel, valamint annak szép asszisztensével, Raynával. Kirk beleszeret Raynába, de kiderül, hogy ő egy robot, Flint pedig halhatatlan és híres történelmi személyiségek egész sorát élte már meg. A gyógyszer megszerzése után Flint rájön, hogy nem tarthatja meg Raynát, és Kirk emlékeit törli, hogy megmentse őt a fájdalomtól.

The Way to Eden
Epizód #: 20 - Bemutató: 21 February, 1969

Az Enterprise egy csoport lázadó hippit szállít, akik egy mítoszokkal teli paradicsomi bolygót keresnek, Edent. A lázadók megszállják a hajót, de végül rájönnek, hogy az Eden mérgező és lakhatatlan. A hippik vezetője, Dr. Sevrin, meghal a bolygón, de a többiek túlélik, és felismerik, hogy a paradicsomot önmagukban kell megtalálniuk, nem egy távoli bolygón. Az Enterprise legénysége elgondolkodik a fiatalok lázadásának okain és a generációs szakadékon.

The Cloud Minders
Epizód #: 21 - Bemutató: 28 February, 1969

Az Enterprise az Ardana bolygó segítségére siet, hogy kinyerjék a ritka zenite ásványt, amelyre a Deneva bolygón szükség van egy járvány megállításához. A bolygón szociális egyenlőtlenség uralkodik a felhőkben élő elit, az Ardanák és a földalatti munkások, a Troglyták között. Spock és McCoy felfedezik, hogy a Troglyták elbutulása a zenit gőzeinek köszönhető, és megoldást találnak a problémára. Az epizód végén az Ardanák elkezdik újjáépíteni társadalmukat az egyenlőség és igazságosság alapjain.

The Savage Curtain
Epizód #: 22 - Bemutató: 07 March, 1969

Az Enterprise egy ismeretlen erő által kényszerítve részt vesz egy szimulált csatában, ahol Kirk és Spock az emberiség legnagyobb hőseinek oldalán harcolnak az emberiség legkegyetlenebb ellenségei ellen. A szimuláció célja, hogy egy idegen faj megértse az erőszakot és a jó és rossz közötti küzdelmet. Bár az események szimuláltak, a veszély és a halál valóságos, és a csata végén Kirkék megtanítják az idegeneket arra, hogy az emberiség megtanult ellenállni az erőszaknak és harcolni a jóért. 

All Our Yesterdays
Epizód #: 23 - Bemutató: 14 March, 1969

Az Enterprise a Sarpeidon bolygóhoz érkezik, amelyet egy napkitörés fog elpusztítani. A bolygó lakói azonban eltűntek, mert egy időbeli átjárón keresztül a múltba menekültek. Spock, Kirk és McCoy szintén átmennek az átjárón, de különböző időszakokba kerülnek. Spock és McCoy egy jégkorszaki társadalomban találja magát, ahol Spock visszatér vulkáni gyökereihez és érzelmeket kezd el érezni. Kirk egy középkori világba kerül, ahol boszorkánysággal vádolják. A legénység végül visszatér a jelenbe, és megmenekülnek a bolygó pusztulása elől.

Turnabout Intruder
Epizód #: 24 - Bemutató: 03 June, 1969

A Starfleet egy régi ismerős, Dr. Janice Lester segítségére siet, aki azonban irigyli Kirk kapitányt és a karrierjét. Egy ősi idegen eszköz segítségével megcseréli a tudatukat, így ő lesz a kapitány, míg Kirk a nő testében ragad. Lester, Kirk testében, megpróbálja elrejteni az igazságot, de instabil viselkedése gyanakvást kelt. Spock rájön a cserére és segít visszacserélni a tudatokat a helyes testekbe, megmentve ezzel Kirkt és az Enterprise-t a veszélytől. Az epizód hozzávetőlegesen boncolgatja a nemek közötti egyenlőség kérdését és a hatalomvágyat.