Leonard Nimoy

Leonard Nimoy

  • Született: 1931-03-26
  • Születési hely: Boston, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Leonard Simon Nimoy Bostonban, Massachusetts államban született, Dora (Spinner) és Max Nimoy gyermekeként, akik egy borbélyüzletet működtettek. Szülei ukrán zsidó bevándorlók voltak. Egy bérházban nevelkedett és már nyolcéves korától közösségi színházakban szerepelt. Hollywoodi debütálására azonban csak 20 éves korában került sor, egy kisebb szerepben a "Queen for a Day" (1951) című filmben, majd egy baseball játékos szerepében a "Rhubarb" (1951) című filmben.

Két év katonai szolgálat után továbbra is kisebb, gyakran nem is említett szerepeket kapott, mint például egy hadseregi telex operátor a "Them!" (1954) című filmben. Egy másik szerepe, Narab, aki a "Zombies of the Stratosphere" (1952) című sorozatban a Marsról érkezett és végül barátságosan viszonyult a Földhöz, előrevetítette azt a szerepet, amely világhírűvé tette: Mr. Spock, a félig ember, félig vulkáni tudományos tiszt a "Star Trek" (1966) című sorozatban, amely az egyik legnépszerűbb televíziós sorozat lett.

Nimoy alakítása három Emmy-jelölést hozott neki, és elindította írói és rendezői karrierjét is. Kiemelkedően sikeres volt a "Star Trek IV: The Voyage Home" (1986) című film rendezőjeként.

Színpadi munkái között szerepel a "Fiddler on the Roof", az "Oliver", a "Camelot" és az "Equus". Házigazdája volt az "In Search of..." (1977) és az "Ancient Mysteries" (1994) című televíziós sorozatoknak, több kötetnyi költeményt írt és kétszer is vendégszerepelt a "The Simpsons" (1989) című sorozatban.

Karrierje későbbi szakaszában Aldous Huxley "Brave New World" (1998) című művében Mustafa Mond szerepét játszotta, Sentinel Prime hangját kölcsönözte a "Transformers: Dark of the Moon" (2011) című blockbusterben, és kétszer is Spock szerepében tűnt fel az új "Star Trek" filmekben, a "Star Trek" (2009) és a "Star Trek Into Darkness" (2013) című alkotásokban.

Leonard Nimoy 2015. február 27-én hunyt el Los Angelesben, Bel Airban, krónikus tüdőbetegség végső stádiumában. 83 éves volt.