A "12 majom" (eredeti cím: "12 Monkeys") egy 1995-ben bemutatott amerikai sci-fi film, melyet Terry Gilliam rendezett. A forgatókönyvet David és Janet Peoples írta, az alkotás pedig Chris Marker "La Jetée" című rövidfilmjén alapul. A film a jövőben játszódik, ahol az emberiség nagy része egy halálos vírus miatt kipusztult, és az embereknek a föld alá kellett menekülniük. A történet középpontjában James Cole (Bruce Willis) áll, akit visszaküldenek az időben, hogy megakadályozza a vírus terjedését.

A film cselekménye

A "12 majom" cselekménye 2035-ben kezdődik, ahol az emberiség már csak a föld alatt él, mivel egy halálos vírus 1996-ban majdnem kiirtotta az egész fajt. A túlélők egy tudományos kutatócsoportot hoznak létre, akik megpróbálják megtalálni a vírus ellenszerét. James Cole-t (Bruce Willis), egy elítéltet választanak ki, hogy visszautazzon az időben, és gyűjtsön információkat a vírusról. Cole azonban véletlenül 1990-be kerül, ahol pszichiátriai intézetbe zárják. Itt találkozik Dr. Kathryn Railly-vel (Madeleine Stowe) és Jeffrey Goines-szal (Brad Pitt), akik később fontos szerepet játszanak a történetben.

Cole többször is visszautazik az időben, miközben próbálja összerakni a vírus eredetének puzzle-jét. Fokozatosan rájön, hogy a "12 majom hadsereg" nevű szervezet állhat a vírus terjesztése mögött, és megpróbálja megakadályozni a katasztrófát. A film végén azonban kiderül, hogy a dolgok nem úgy vannak, ahogy elsőre tűnnek, és Cole küldetése talán nem is a megelőzésről szólt.

Főbb szereplők

  • James Cole (Bruce Willis): A film főszereplője, akit a jövőből küldenek vissza az időben, hogy megakadályozza a vírus terjedését.
  • Dr. Kathryn Railly (Madeleine Stowe): Egy pszichiáter, aki eleinte Cole-t őrültnek tartja, de később segít neki a küldetésében.
  • Jeffrey Goines (Brad Pitt): Egy pszichiátriai beteg, aki később fontos szerepet játszik a történetben. Brad Pitt alakítása elismerést kapott, és Oscar-díjra is jelölték.

A filmkritikái és vélemények

A "12 majom" pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól, akik különösen Terry Gilliam rendezését és a színészek alakítását méltatták. A film vizuális stílusa és összetett története is dicséretet kapott, bár néhányan kritizálták a film bizonyos aspektusait, mint például a végkifejletet. A film kereskedelmi siker volt, és több díjat is nyert, beleértve a legjobb férfi mellékszereplő díját Brad Pitt számára.

Statisztikák a filmmel kapcsolatban

A "12 majom" költségvetése körülbelül 29 millió dollár volt, és világszerte több mint 168 millió dollárt keresett. A film IMDB-n 8,0/10-es értékelést kapott, a Rotten Tomatoes-on pedig 89%-os pozitív értékelést.

További információk

A film az időutazás és az emberi psziché mélységeinek felfedezése mellett foglalkozik az emberiség felelősségével és a sors fogalmával is. A "12 majom" összetett narratívája és filozófiai kérdései miatt a film az évek során kultstátuszt ért el, és továbbra is népszerű a sci-fi rajongók körében.

Még nem írtak kommentet ehhez a filmhez. Légy te az első!

    Még nem írtak véleményt ehhez a filmhez. Légy te az első!