Az A.I. - Mesterséges értelem egy 2001-ben bemutatott sci-fi dráma, melyet Steven Spielberg rendezett. A film, mely a közeljövőben játszódik, a mesterséges intelligencia és az emberi érzelmek összefonódását boncolgatja egy kisfiú, David történetén keresztül, aki egy robot, de emberi érzelmekkel rendelkezik.

A történet középpontjában David áll, egy kísérleti robot, akit egy cég készített, hogy kiszolgálja az emberek érzelmi igényeit. David egy családhoz kerül, ahol az anya, Monica kezdetben idegenkedik tőle, de idővel kötődés alakul ki közöttük. Amikor a család biológiai fia, Martin felgyógyul és visszatér otthonába, a feszültség nő, és David kiszorul. Ezt követően David és Teddy, a plüssmackója együtt indulnak útnak, hogy megtalálják a "Kék tündért", aki David reményei szerint emberré tudja változtatni.

A filmben több másik fontos karakter is szerepel, mint Joe, a robot gigolo, aki szintén emberi érzelmeket próbál megértetni, és Dr. Hobby, a robotokat készítő cég vezetője, aki komoly etikai dilemmákkal küzd. A film az emberi érzelmek, az etika és a technológia kapcsolatát vizsgálja, miközben David keresése a történet középpontjában áll.

"A.I. - Mesterséges értelem" kritikai értelemben megosztotta a nézőket és a kritikusokat. Egyesek dicsérték a látványvilágát, a mély filozófiai kérdéseit és a színészi alakításokat, míg mások kritizálták a film hosszát és a néhol sentimentális hangvételt. Haley Joel Osment alakítását David szerepében külön kiemelték, mivel ő hozta életre a robotfiú karakterét, aki az emberi érzelmeket próbálja megérteni és utánozni.

A film pénzügyi szempontból sikeres volt, több mint 235 millió dolláros bevételt hozott világszerte, és több díjat és jelölést is kapott, köztük az Oscar-díjra is jelölték a legjobb vizuális effektusok kategóriában.

Összességében "A.I. - Mesterséges értelem" egy provokatív film, mely kérdéseket vet fel az emberiség, a technológia és az érzelmek kapcsolatáról, és arról, hogy mi tesz minket emberré.

Még nem írtak kommentet ehhez a filmhez. Légy te az első!

    Még nem írtak véleményt ehhez a filmhez. Légy te az első!