Haley Joel Osment

Haley Joel Osment

  • Született: 1988-04-10
  • Születési hely: Los Angeles, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Haley Joel Osment amerikai színész, 1988. április 10-én született Los Angelesben. Az 1990-es években gyermekszínészként vált ismertté, számos filmben és televíziós műsorban szerepelt. Az 1994-es "Forrest Gump" című filmben a címszereplő fiát alakította. Az igazi hírnevet azonban az 1999-ben bemutatott "Hatodik érzék" című thriller hozta meg számára, ahol egy halottakkal kommunikálni tudó fiút játszott, és ezen alakításáért Oscar-díjra is jelölték. Ezt követően számos nagy költségvetésű hollywoodi filmben kapott szerepet, mint például az "A jövő kezdete" (2000) és az "A. I. – Mesterséges értelem" (2001). 2008-ban a Broadwayen is debütált. Szinkronszínészként is dolgozott, például a "Kingdom Hearts" videójáték-sorozatban adta a hangját egyik karakternek.

Los Angelesben született, szülei Theresa és Michael Eugene Osment. Van egy húga, Emily, aki szintén színésznő. Haley gyermekszínészként kezdte pályafutását, amikor egy IKEA üzlet megnyitóján egy tehetségkutató programba iratkozott be. Első szerepét egy Pizza Hut reklámban kapta, majd a "Thunder Alley" című szitcomban tűnt fel. Az 1990-es években számos televíziós műsorban és filmekben szerepelt, többek között a "Walker, a texasi kopó", "Angyali érintés", "Ally McBeal" és a "Chicago Hope Kórház" című sorozatokban.

A 2000-es években további filmekben és televíziós műsorokban szerepelt, többek között a "Ki nyeri a bajnokságot?" (2007), "Montana Amazon" (2010) és az "Alpha House" (2013-2014) című websorozatban. 2014-ben a "Sex Ed" című vígjátékban és Kevin Smith "Agyar" című horrorfilmjében is szerepelt. 2017-től a HBO "Szilícium-völgy" című sorozatában is feltűnt.