Brannon Braga

Brannon Braga

  • Született: 1965-08-14
  • Születési hely: Bozeman, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Brannon Braga 1965. augusztus 14-én született Bozemanban, Montanában, az Egyesült Államokban. Amerikai televíziós producer, rendező és forgatókönyvíró, akit leginkább a Star Trek franchise-ban végzett munkájáról ismernek. Braga a franchise három élőszereplős sorozatának kulcsfontosságú kreatív ereje volt. Később az olyan Fox műsorokon is executive producerként és íróként dolgozott, mint a 24, a Terra Nova és az Orville. Filmjei közé tartozik a Mission: Impossible 2, a Star Trek Generations és a Star Trek: First Contact.

Braga a Fox Cosmos: A Spacetime Odyssey című esti sorozatának executive producereként dolgozott, amely a 1980-as minisorozat újraindítása volt, melyet Carl Sagan vezetett. A műsorért Braga Peabody-díjat, Critics Choice Awardot és Producers Guild Awardot nyert. Ezen kívül háromszor jelölték Emmy-díjra. Braga a Salem című drámasorozat írója, executive producere és társalkotója volt, amely a WGN America első eredeti sorozata volt.

Karrierjét a Star Trek: The Next Generation-nál kezdte 1990-ben, mint gyakornok, végül a sorozat utolsó évadának társproducerévé vált. A kreatív csapat részeként 1994-ben Primetime Emmy-díjra jelölték a Legjobb Drámasorozat kategóriában, és 1995-ben Hugo-díjat nyert a sorozat fináléjáért, az "All Good Things..."-ért. A Voyagerhez csatlakozott producerként, majd a következő évben executive producerként dolgozott. A Voyager showrunnerjeként dolgozott a hatodik évad végéig, amikor átment a Star Trek: Enterprise-hoz.

A Star Trek: Enterprise megszűnése előtt Braga a CBS sci-fi drámasorozatát, a Thresholdot alkotta meg. Executive producerként és íróként dolgozott a Fox sorozatán, a 24-en, és írt epizódokat a hetedik és nyolcadik évadban. Executive producerként és íróként is dolgozott a 2009-es ABC sci-fi sorozaton, a FlashForwardon.

Braga az Orville egyik producere, egy 2017-es sci-fi vígjáték dráma, amelyet a Star Trek inspirált. Több epizódot is rendezett a sorozatból.

Személyes életében Braga a Kent State Universityn és a University of California, Santa Cruzon tanult, ahol Színházművészetet és Filmkészítést tanult. A Star Trek: Voyager gyártása alatt több évig randizott a sorozat sztárjával, Jeri Ryannel, miután a negyedik évadban csatlakozott a szereplőgárdához.