Chris McKay

Chris McKay

  • Született: 1973-11-11
  • Születési hely: Winter Park, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Chris McKay, 1973. november 11-én született Winter Parkban, Floridában. Az amerikai filmművész és animátor leginkább a Robot Chicken három évadának rendezéséért és szerkesztéséért, valamint a Moral Orel két évadáért ismert. A nagyjátékfilmek világában a "The Lego Batman Movie" (2017) című film rendezésével debütált, és később olyan filmeket is rendezett, mint a "The Tomorrow War" (2021) és a "Renfield" (2023).

Korai évek és oktatás

McKay Floridában született, de gyermekkorának nagy részét Chicagóban töltötte. Már fiatalon elkötelezte magát a filmkészítés iránt, különösen Alfred Hitchcock filmjei inspirálták. Első filmjeit szülei Super 8-as filmkamerájával készítette. Két évig a Southern Illinois University film szakán tanult, majd a Columbia College Chicagóban fejezte be tanulmányait. Chicagóban tanulmányai alatt vett részt élete első filmforgatásán, a 1989-es "Uncle Buck" című vígjáték forgatásán.

Karrier

McKay pályafutását több videó- és felszerelésbérlő cégnél kezdte. Saját felszerelés beszerzése után három évig készített és szerkesztett zenei videókat, ipari videókat és helyi filmeket. Ezt követően egy produkciós cégnél kezdett dolgozni szerkesztőként, ahol elkészítette első filmjét, a "2wks, 1yr"-t. Ezt követően egy barátja filmjét, a "Kwik Stop"-ot szerkesztette.

2004-ben McKay Los Angelesbe költözött és az animációs stúdió, a ShadowMachine-nél kapott szerkesztői állást. Itt kezdett dolgozni a Robot Chicken első epizódján, egy stop motion felnőtt animált sketch komédia TV sorozaton. Ezen kívül dolgozott a Moral Orel animált sorozaton is, amelynek második és harmadik évadját rendezte.

McKay 2007-ben a Robot Chicken harmadik, negyedik és ötödik évadját rendezte. Ezen kívül dolgozott a "Robot Chicken: Star Wars" speciális epizódjain is, valamint a "Titan Maximum" című animált sci-fi kaland sorozaton.

Filmek terén 2011-ben a Warner Bros. felkérte McKay-t, hogy csatlakozzon Phil Lord és Christopher Miller rendezőkhöz a "The Lego Movie" élőszereplős animált filmjének társrendezésében. A film 2014-ben került bemutatásra. 2014 márciusában a Warner Bros. bejelentette, hogy McKay rendezni fogja a "The Lego Movie" folytatását. Később azonban a "The Lego Batman Movie" című spin-off filmre összpontosított, amely 2017-ben került bemutatásra.

McKay jelenleg több filmen is dolgozik, köztük a "Nightwing" a DC kiterjesztett univerzumában, valamint a "Jonny Quest" adaptációján és a "The Lego Batman Movie" folytatásán, a "Lego Superfriends"-en.