Christopher Nolan

Christopher Nolan

  • Született: 1970-07-30
  • Születési hely: London, Egyesült Királyság
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Christopher Nolan, a brit származású filmrendező, producer és író, a modern filmművészet egyik legelismertebb és legbefolyásosabb alakja. 1970. július 30-án született Londonban. Nolan már 7 éves korában rövidfilmeket készített apja Super-8-as kamerájával. Az University College Londonban angol irodalmat tanult, és itt készítette első 16 mm-es filmjeit az egyetem filmklubjában. Ezen évek alatt sajátította el azokat a technikákat, amelyeket később első nagyjátékfilmjének, a "Following" (1998) elkészítésénél alkalmazott, mindössze 6,000 dolláros költségvetéssel. A film nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatásra került, és Nolan számára elegendő hírnevet és elismerést hozott ahhoz, hogy nagyobb költségvetésű filmekhez juthasson.

Nolan második filmje a "Memento" (2000) volt, amelyet saját forgatókönyvéből rendezett, testvére, Jonathan rövid története alapján. A film számos díjat és jelölést hozott Nolan számára, köztük az Oscar és a Golden Globe díj jelöléseket is a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Ezt követően rendezte az "Insomnia" (2002) című pszichológiai thrillert, melyben olyan sztárokkal dolgozott, mint Al Pacino, Robin Williams és Hilary Swank.

2005-ben Nolan kapta meg a lehetőséget, hogy újraéleszthesse a Batman filmsorozatot. Az "Batman Begins" (2005) című filmmel új szintre emelte a karaktert, és modern, realisztikus megközelítésével elnyerte a rajongók és a kritikusok elismerését is. A Batman-sorozat mellett rendezte a "The Prestige" (2006) című misztikus thrillert is, melyben Christian Bale és Hugh Jackman játszottak főszerepet.

2008-ban Nolan a "The Dark Knight" (2008) című filmmel folytatta a Batman-sorozatot, amely világszerte több mint egy milliárd dolláros bevételt hozott. A film nyolc Oscar-jelölést kapott. 2010-ben a "Inception" (2010) című sci-fi thrillert mutatta be, amely saját eredeti forgatókönyvéből készült. A film világszerte több mint 800 millió dolláros bevételt hozott és az év egyik legtöbbet vitatott filmjévé vált.

2012-ben a "The Dark Knight Rises" (2012) című filmmel zárta le Batman-trilógiáját. A Warner Bros. stúdió Nolan-t bízta meg a Superman karakter újraindításával is, így producerként vett részt a "Man of Steel" (2013) című film elkészítésében. 2014-ben a tudományos-fantasztikus eposzt, az "Interstellar" (2014) rendezte, amely világszerte több mint 670 millió dolláros bevételt hozott.

Christopher Nolan Los Angelesben él feleségével, Emma Thomassal és gyermekeikkel. Nolan és Thomas saját produkciós céget is alapítottak, a Syncopy-t.

Összefoglalva, Christopher Nolan a modern filmművészet egyik legkiemelkedőbb alakja, különösen a sci-fi műfajban, ahol olyan emlékezetes filmekkel gazdagította a műfajt, mint az "Inception" és az "Interstellar".