James Cameron

James Cameron

  • Született: 1954-08-16
  • Születési hely: Kapuskasing, Kanada
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


James Cameron, a filmrendezés világában egy igazi ikon, 1954. augusztus 16-án született Kapuskasingben, Ontario államban, Kanadában. A rendezői karrierje előtt Kaliforniában fizikát tanult, majd az angol irodalom felé fordult, de végül abbahagyta tanulmányait. Ezt követően kamionsofőrként dolgozott, miközben forgatókönyvírói álmait kergette.

Cameron első komolyabb filmes munkája Roger Corman "Battle Beyond the Stars" című filmjében volt, ahol művészeti vezetőként és makettépítőként dolgozott. Ezt követte a "Piranha II: The Spawning", ahol rövid ideig rendezőként tevékenykedett, mielőtt menesztették volna.

A nagy áttörést az 1984-es "Terminator" hozta meg számára, melyben Arnold Schwarzenegger, Michael Biehn és Linda Hamilton főszereplésével készült el. A film alacsony költségvetésű, független produkció volt, de Cameron dinamikus rendezése miatt meglepő sikert aratott, és az 1980-as évek egyik legikonikusabb filmjévé vált. Ezt követte a nagyobb költségvetésű sci-fi akciófilmek sorozata, mint az "Aliens" (1986), "The Abyss" (1989) és a "Terminator 2: Judgment Day" (1991).

1997-ben Cameron írta és rendezte a "Titanic"-ot, egy romantikus eposzt, amely a híres hajó fedélzetén találkozó két fiatal szerelmesről szól. A film minden jegyárbevételi rekordot megdöntött és tizenegy Oscar-díjat nyert. A "Titanic" a legnagyobb bevételt hozó film lett, amíg 12 évvel később meg nem jelent az "Avatar" (2009), amely a 3D filmtechnológia úttörője volt. Az "Avatar" megdöntötte a "Titanic" rekordját, és az első film lett, amely kétmilliárd dollárt hozott a konyhára.

James Cameron a filmipar egyik legkeresettebb rendezőjévé vált. Korábban Gale Anne Hurd producerrel volt házas, aki több filmjét is gyártotta. 2000-ben Suzy Amis színésznővel kötött házasságot, aki a "Titanic"-ban is szerepelt, és három gyermekük született.

Cameron nem csak a filmek világában ért el sikereket. A "Star Wars: Episode IV - A New Hope" (1977) megtekintése után elhatározta, hogy belép a filmiparba. A rendező híres arról, hogy erős női karaktereket ábrázol filmjeiben, és sokan "Iron Jim"-ként ismerik.

A sci-fi műfajban Cameron számos emlékezetes alkotást hozott létre, amelyek mély nyomot hagytak a popkultúrában és a filmrajongók szívében egyaránt. A "Terminator" sorozattól kezdve az "Avatar"-ig, Cameron mindig is a műfaj úttörője volt, és filmjei továbbra is generációkat inspirálnak.