Jon Favreau

Jon Favreau

  • Született: 1966-10-19
  • Születési hely: New York, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Jon Favreau 1966. október 19-én született Queensben, New Yorkban, az amerikai filmipar egyik sokoldalú alakja. Nemcsak színészként, hanem íróként, rendezőként és producerként is ismert. Favreau a kilencvenes évek közepén vált ismertté, amikor a "Swingers" című filmben szerepelt barátjával, Vince Vaughnnal. A film nemcsak Favreau és Vaughn számára hozott áttörést, hanem Favreau írói és produceri tehetségét is bemutatta.

A következő években Favreau számos film- és tévés szerepet vállalt, többek között a "Friends" című népszerű sorozatban is feltűnt. Az ezredforduló után azonban egyre inkább a rendezés felé fordult. Az "Elf" című karácsonyi vígjátékot rendezte, amelyben Will Ferrell játszotta a főszerepet. A film hatalmas siker lett, és Favreau rendezői karrierjét is beindította.

A 2000-es évek második felében Favreau a Marvel Univerzum egyik meghatározó alakjává vált, amikor az "Iron Man" című filmet rendezte, amely Robert Downey Jr.-t hozta vissza a nagyvászonra. A film sikerén felbuzdulva Favreau rendezte az "Iron Man 2"-t is, és producerként is közreműködött az "Iron Man 3"-ban és számos más Marvel-filmben, köztük az "Avengers" filmekben.

Favreau nemcsak a szuperhősös műfajban érezte magát otthonosan. Rendezőként és producerként is részt vett olyan filmekben, mint a "Chef", a "The Jungle Book" és a "The Lion King", amelyek mind kritikai, mind kasszasikerek lettek.

A sci-fi műfajban is otthonosan mozog. A "The Mandalorian" című Star Wars sorozatot nemcsak rendezte, hanem executive producerként is dolgozott rajta, és a sorozat hatalmas sikerrel futott. A sorozat új életet lehelt a Star Wars univerzumába, és Favreau a következő években is folytatta a munkát a Star Wars világában.

Favreau magánéletében is sikeres. 2000-ben vette feleségül Joya Tillemt, akivel három gyermekük született: Max, Madeleine és Brighton Rose. A színész/rendező/író/producer a póker világában is otthonosan mozog, és gyakran vesz részt a World Poker Tour versenyein.

Jon Favreau az amerikai filmipar egyik legtehetségesebb és legváltozatosabb alakja. Színészként, íróként, rendezőként és producerként egyaránt sikeres, és munkássága az elmúlt évtizedekben meghatározó volt a filmvilágban.