Ridley Scott

Ridley Scott

  • Született: 1937-11-30
  • Születési hely: South Shields, Egyesült Királyság
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Ridley Scott 1937. november 30-án született South Shieldsben, Tyne and Wear területén, Angliában. Apja a Királyi Mérnökök tisztje volt, és a család az apja karrierje miatt több helyen is élt az Egyesült Királyságban és Európában. Ridley eredetileg a Királyi Hadsereghez szeretett volna csatlakozni, de apja bátorította, hogy inkább művészeti tehetségét fejlessze. Először a West Hartlepool College of Art-on tanult, majd a Londoni Királyi Művészeti Főiskolán, ahol a film szakot is megalapította.

A Pályakezdés és a BBC

1962-ben csatlakozott a BBC-hez, mint gyakornok díszlettervező. Itt több fontos sorozaton is dolgozott, és egy rendezői képzésen is részt vett. Első rendezői munkája egy epizód volt a népszerű BBC-s rendőrségi sorozatban, a Z Cars-ban.

Sci-fi Művek: Alien és Blade Runner

Ridley Scott neve összeforrt a tudományos-fantasztikus műfajjal. Az "Alien" (1979) című filmje kritikai és kereskedelmi sikert hozott számára. A film után következett a "Blade Runner" (1982), amely kezdetben vegyes kritikákat kapott, de az évek során kultikus státuszt ért el, és ma már az egyik legfontosabb sci-fi filmnek tartják.

További Sikeres Filmek

Scott karrierje során több sikeres filmet is készített, például a "Thelma & Louise" (1991), a "Gladiator" (2000) és a "Black Hawk Down" (2001). Ezek a filmek nem csak kereskedelmi, de kritikai sikert is hoztak számára.

Reklámok és Díjak

Scott a reklámiparban is dolgozott, és több emlékezetes reklámot is készített, például az Apple "1984" című reklámját. 2003-ban a Brit Birodalom Rendjének lovagjává ütötték a "jelentős hozzájárulásáért a brit filmiparhoz". 2015-ben tiszteletbeli doktori címet kapott a Londoni Királyi Művészeti Főiskolától.

Sci-fi és Túl

Ridley Scott nem csak a sci-fi műfajban, hanem más területeken is sikeres. A rendező továbbra is aktív, és várhatóan még sokáig hallunk róla, legyen szó akár a televízióról, filmekről vagy más művészeti ágakról. Az IMDb információi szerint 4 Oscar-díjra jelölték, és összesen 51 díjat és 102 jelölést kapott eddig.