Robert Wise

Robert Wise

  • Született: 1914-09-10
  • Születési hely: Winchester, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Robert Wise, neves amerikai filmrendező és producer, karrierje során számos műfajt és stílust érintett, miközben páratlan hozzáértéssel és szakmai érzékkel alkotta meg filmjeit. Wise 1914-ben született, és a filmes világban eltöltött évtizedek során megszilárdította helyét mint az egyik legbefolyásosabb rendező.

Kezdeti pályafutására jelentős hatást gyakorolt a RKO Pictures stúdióval való együttműködése, ahol elsősorban vágóként dolgozott, és olyan klasszikusokat szerkesztett, mint az „Aranypolgár” (Citizen Kane). A film a maga idejében nem aratott osztatlan sikert, de később a filmkritikusok által minden idők egyik legjobb filmjének tartották, részben a forradalmian újszerű vágási technikáinak köszönhetően. Wise itt sajátította el azokat a készségeket, amelyek később rendezőként is meghatározták stílusát.

A 40-es és 50-es években Wise rendezői karrierje elkezdett szárnyalni. Ő volt az, aki a „The Set-Up” című filmmel egy új irányt mutatott be a bokszfilmek világában, realisztikus ábrázolásával és a történet középpontjában álló, mélységes karakterrel. Wise nem fél használni a kamera eszköztárában rejlő lehetőségeket, és gyakran alkalmazott merész technikákat történeteinek elmesélésére.

Az 50-es években készítette el talán legismertebb sci-fi filmjét, „The Day the Earth Stood Still” címmel. A film a hidegháború idején készült, és erőteljes politikai és társadalmi üzenetet hordozott. A történetben egy idegen lény érkezik a Földre, hogy figyelmeztessen minket a fegyverkezés veszélyeire és arra, hogy az emberiségnek meg kell tanulnia békében élni. Wise képes volt az emberi érzelmeket és a társadalmi problémákat összefonni a sci-fi elemeivel, létrehozva ezzel egy olyan filmet, ami nem csak szórakoztat, de elgondolkodtat is.

Az 60-as években Wise tovább folytatta sikersorozatát, és olyan filmeket rendezett, mint a „The Haunting”, ami a horror műfaj egyik klasszikusává vált, vagy a „West Side Story”, ami több Oscar-díjat is bezsebelt. Wise itt is megmutatta, hogy képes a különböző műfajokban is otthonosan mozogni, és mindegyikben maradandót alkotni.

A 70-es évek elején Wise neve összefonódott a „Star Trek” univerzummal, amikor ő rendezte a „Star Trek: The Motion Picture” című filmet. Bár a film vegyes kritikákat kapott, és a rajongók is megosztottak voltak vele kapcsolatban, Wise munkája elismerést nyert, és a film elindította a „Star Trek” filmsorozatot, amely később kultikus státuszba emelkedett. Wise megmutatta, hogy képes a nagy költségvetésű, látványos sci-fi filmek világában is érvényesülni, és a „Star Trek” univerzumát új irányokba vezetni.

Robert Wise pályafutása a 20. század második felében az amerikai filmipar egyik meghatározó alakjává tette őt. Stílusa, technikai tudása és a különböző műfajok iránti érzékenysége példaértékű marad a mai filmesek számára is. Wise munkássága nem csak a szórakoztatásra, de a társadalomkritikára és az emberi érzelmek ábrázolására is nagy hangsúlyt fektetett, ezzel hagyva maradandó nyomot a filmes világban.