Amanda Tapping

Amanda Tapping

  • Született: 1965-08-28
  • Születési hely: Rochford, Egyesült Királyság
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Amanda Tapping angol származású kanadai színésznő, aki 1965. augusztus 28-án született Rochfordban, Essexben. Hároméves korában családjával Ontarióba költöztek. Miután leérettségizett a North Toronto Collegiate Instituteben, a Windsori Egyetem School of Dramatic Arts részében folytatta tanulmányait.

A diploma megszerzése után számos színdarabban szerepelt és televíziós reklámokban is feltűnt. Ezen kívül változatos szerepeket játszott televízió- és filmprodukciókban, például a Végtelen határokban és az X-aktákban.

A szélesebb közönség számára az 1997-ben indult Csillagkapu című sci-fi sorozat Samantha Cartereként vált ismertté.

A Csillagkapu sorozatban a karakter a galaxis felfedezésében vesz részt egy idegen technológia, a csillagkapu-hálózat segítségével. Carter a Csillagkapu sorozat mind a tíz évadjának főszereplője, az azt követő Csillagkapu: Atlantisz három évadjának visszatérő szereplője, majd a 4. évadban ismét főszereplője.

Samantha Carter karaktere az Amerikai Egyesült Államok Légierejének tisztjeként kezdi pályafutását a sorozatban. Az első évadokban századosként mutatkozik be, majd az évek során előléptetik őrnaggyá, alezredessé és végül ezredessé. Carter a Csillagkapu sorozatban a CSK-1 csapat tagjaként kezdi, Jack O'Neill által vezetett csapatban. A 3. évadban előléptetik őrnaggyá, majd a 8. évad elején alezredessé, ekkor ő irányítja a CSK-1-et. A 9. évadban az 51-es körzet kutatási részlegéhez kerül, de több küldetésben is csatlakozik a CSK-1-hez, ekkor már Cameron Mitchell vezetése alatt. Az Ori fenyegetés legyőzése után az Atlantiszi expedíció parancsnoka lesz a 4. évad elején.

A Csillagkapu sorozatban Carter karaktere elméleti asztrofizikusként is bemutatkozik, aki évekig dolgozott a csillagkapu beindításán a Pentagonnak. Emellett 100 órát repült ellenséges légtérben az Öbölháború alatt. Carter karakterének személyes élete is fontos szerepet játszik a sorozatban. Apja, Jacob Carter vezérőrnagy, testvére Mark, édesanyja fiatalkorában autóbalesetben vesztette életét. A sorozatban Carter számos kihívással és veszéllyel néz szembe, és fontos szerepet játszik a galaxis megmentésében.

2004-től Vancouverben él férjével, Alan Kovacs-csal, és egy lányuk van, Olivia B., aki 2005-ben született.

Másik, több évadot megélt tv-sorozata a Sanctuary – Génrejtek, mely először webepizódok formájában került bemutatásra, majd a nagy sikerre való tekintettel tv-sorozattá alakult.

Amanda Tapping számos díjat és jelölést kapott pályafutása során, köztük több Leo-díjat és Szaturnusz-díjat is.