Anne Hathaway

Anne Hathaway

  • Született: 1982-11-12
  • Születési hely: Brooklyn, New York, Egyesült Államok
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Anne Hathaway, teljes nevén Anne Jacqueline Hathaway, 1982. november 12-én született Brooklynban, New Yorkban. Szülei Kate McCauley Hathaway, színésznő, és Gerald T. Hathaway, ügyvéd voltak, mindketten Philadelphiából származnak. Anne főként ír, valamint angol, német és francia származású.

Hathaway első jelentős szerepe a rövid életű "Get Real" című televíziós sorozatban volt 1999-ben. Az igazi áttörést azonban a "The Princess Diaries" (2001) című film hozta meg számára, ahol egy fiatal lányt alakított, aki felfedezi, hogy valójában királyi családból származik. A film sikere után 2004-ben egy folytatás is készült. Ezen kívül szerepelt a "Nicholas Nickleby" (2002) című filmben és a főszerepet játszotta az "Ella Enchanted" (2004) című mesefilm adaptációban.

Anne Hathaway karrierje során több műfajban is kipróbálta magát. A "Princess Diaries" filmek után eltávolodott a családbarát filmektől, és olyan filmekben szerepelt, mint a "Havoc" (2005) és a "Brokeback Mountain" (2005). Ezen filmekben merészebb szerepeket vállalt, amelyekkel megpróbálta lerázni korábbi, ártatlan képét.

A 2010-es években Hathaway számos jelentős filmprojektben vett részt. Legemlékezetesebb szerepei közé tartozik a "Les Misérables" (2012) című film, ahol Fantine karakterét alakította, és amelyért Oscar-díjat nyert. Ugyanebben az évben a "The Dark Knight Rises" című filmben Selina Kyle/Katwoman karakterét játszotta. További jelentős filmjei közé tartozik a "Rachel Getting Married" (2008), a "Love & Other Drugs" (2010) és az "Ocean's Eight" (2018).

Anne Hathaway nem csak színésznőként, hanem producerként is tevékenykedik. Számos film és televíziós projektben vett részt producerként, és aktívan részt vesz különböző jótékonysági projektekben is.

Összefoglalva, Anne Hathaway az egyik legtehetségesebb és legkeresettebb színésznő Hollywoodban, aki a romantikus vígjátékoktól a mély drámákig számos műfajban kipróbálta magát. Számos díjat és elismerést szerzett karrierje során, és továbbra is aktívan részt vesz a filmiparban.