Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

  • Született: 1947-07-30
  • Születési hely: Thal, Ausztria
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Arnold Schwarzenegger, az osztrák származású színész, producer és író, aki a testépítés világából indult, mára a filmipar egyik legismertebb alakjává vált. Született 1947. július 30-án Thalban, Stájerországban, Ausztriában. Egy kis európai faluból származó, gyorsan beszélő testépítőként kezdte, de hamarosan Hollywood egyik legnagyobb sztárjává vált, bekerült a Kennedy családba, vagyonokat gyűjtött össze okos befektetésekkel, és egy időben Kalifornia kormányzója is volt.

Arnold fiatal korától kezdve érdeklődött a fizikai fitness és a testépítés iránt, és több kisebb európai versenyen is részt vett. Az igazi áttörést azonban az jelentette számára, amikor 1968-ban, 21 évesen kivándorolt az Egyesült Államokba. A 70-es évek elejéig a testépítést furcsa sportként vagy akár "freak show"-ként tekintették, de a Weider testvérek, Ben és Joe, a sport népszerűsítésére törekedtek. Arnold, az "Osztrák Tölgy", ebben az időszakban dominálta a sportot, öt Mr. Universe és hét Mr. Olympia címet nyert.

A filmkarrierjét az alacsony költségvetésű "Hercules in New York" (1970) című filmmel kezdte. Ezt követően számos sikeres film következett, köztük a "Conan, a barbár" (1982) és a "Terminátor" (1984), amelyek meghozták számára a nemzetközi hírnevet. A "Terminátor" franchise későbbi részei, különösen a "Terminátor 2: Az ítélet napja" (1991), még nagyobb sikerrel futottak, és Arnoldot a 90-es évek egyik legnagyobb filmsztárjává tették.

A 2000-es években Arnold a politikai pályára lépett, és 2003-ban Kalifornia kormányzójává választották. Kormányzói mandátuma 2011-ig tartott. Ezt követően visszatért a filmekhez, és olyan filmekben szerepelt, mint a "Terminátor: Sötét sors" (2019).

A sci-fi műfajban Arnold számos emlékezetes filmben szerepelt. A "Terminátor" sorozat mellett olyan filmekben játszott, mint a "Total Recall" (1990), amelyben egy férfi emlékeit manipulálják egy Marsra tett utazás során, vagy a "The 6th Day" (2000), amelyben egy klónozott férfi próbálja visszaszerezni az életét. Ezek a filmek nem csak szórakoztatóak voltak, hanem mélyebb kérdéseket is felvetettek az emberi természetről, az emlékezetről és a technológia hatásairól az emberi életre.

Arnold Schwarzenegger páratlan karriert futott be, amely a testépítéstől a filmszínészetig, majd a politikáig terjedt. A sci-fi műfajban nyújtott teljesítménye különösen kiemelkedő, és számos generáció számára hozott létre emlékezetes filmélményeket.