Brent Spiner

Brent Spiner

  • Született: 1949-02-02
  • Születési hely: Houston, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Brent Spiner, amerikai színész, akit leginkább az android Data szerepéért ismernek a Star Trek: The Next Generation (1987–1994) televíziós sorozatban, valamint négy azt követő filmjében (1994–2002) és a Star Trek: Picard (2020–2023) sorozatban. 1997-ben a Star Trek: First Contact című filmért elnyerte a Saturn-díjat a Legjobb Mellékszereplő kategóriában. Spiner szintén megjelent az Independence Day című filmben, ahol Dr. Brackish Okun szerepét alakította, ezt a karaktert az Independence Day: Resurgence című folytatásban is eljátszotta. Emellett színházi és zenészi karrierrel is büszkélkedhet.

Brent Jay Spiner 1949. február 2-án született Houstonban, Texas államban. Fiatalon elveszítette édesapját, és anyja második férjének, Sol Mintznek a vezetéknevét vette fel 1955 és 1975 között. A Bellaire High Schoolban tanult, ahol aktívan részt vett a beszédcsapat munkájában és országos bajnokságot nyert drámai interpretációban. A Houstoni Egyetemen tanult tovább, ahol a helyi színházban is szerepelt.

Spiner karrierje során számos Broadway és off-Broadway darabban lépett fel, mielőtt Los Angelesbe költözött az 1980-as évek elején. Itt több filmben és tévéfilmekben is szerepelt. A Star Trek sorozatban az android Starfleet tiszt, Data szerepét játszotta, amely a sorozat 178 epizódjából 177-ben szerepelt. A karaktert a Star Trek: Generations (1994), Star Trek: First Contact (1996), Star Trek: Insurrection (1998) és Star Trek: Nemesis (2002) című filmekben is eljátszotta. Emellett több Star Trek videojátékban is megszólaltatta a karaktert.

A Star Trek sorozaton kívül Spiner számos más televíziós sorozatban és filmekben is szerepelt, többek között a Deadly Games, The Blacklist, Dream On, Gargoyles, Law & Order: Criminal Intent és The Outer Limits című sorozatokban. A Star Trek után szerepelt olyan filmekben, mint az Aviator, Dude, Where's My Car?, I Am Sam, Independence Day és Independence Day: Resurgence.

Brent Spiner egy sokoldalú színész, akit leginkább a Star Trek sorozatokban és filmekben betöltött szerepeiért ismernek, de számos más projektben is részt vett, beleértve a színházat, a zenét és más televíziós és filmprodukciókat.