Ed Harris

Ed Harris

  • Született: 1950-11-28
  • Születési hely: New Jersey, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Ed Harris, teljes nevén Edward Allen Harris, 1950. november 28-án született Tenaflyben, New Jerseyben. Az amerikai színész, producer és rendező a filmipar egyik legelismertebb és legtöbbet dicsért alakja. Harris szülei, Margaret és Robert Lee Harris mindketten Oklahomából származtak. Ed középső gyermekként nőtt fel a családban.

Miután befejezte középiskolai tanulmányait, Harris a New York-i Columbia Egyetemre járt, ahol amerikai futballt játszott. A helyi színházi előadások láttán azonban hirtelen érdeklődést kezdett mutatni a színjátszás iránt. Elhagyta a Columbia Egyetemet, és visszatért Oklahomába, ahol szülei éltek, majd beiratkozott az Oklahoma Egyetem színházi tanszékére. Diplomája megszerzése után Los Angelesbe költözött, hogy munkát találjon a filmiparban.

Harris karrierje a televízióban kezdődött, kisebb szerepekkel és vendégszereplésekkel. Azonban igazi áttörést a "The Right Stuff" (1983) című film hozott számára, ahol az űrhajós John Glenn szerepét alakította. A film sikere után Harris számos kritikailag elismert filmprojektben vett részt, köztük a "Pollock" (2000), amelyben a híres festő, Jackson Pollock életét és munkásságát mutatta be. A filmért Harris Oscar-díjra is jelölték.

Harris további jelentős filmjei közé tartozik a "The Truman Show" (1998), ahol Christof karakterét alakította, az "Apollo 13" (1995), ahol Gene Kranz űrmérnököt játszotta, valamint a "Westworld" (2016–2022) című televíziós sorozat, ahol a Fekete Ember szerepét formálta meg.

Magánéletét tekintve Harris 1983 óta házas Amy Madigannal, és egy gyermekük van, Lily Dolores Harris. A színész aktívan részt vesz jótékonysági tevékenységekben, és számos díjat és elismerést kapott pályafutása során, köztük négy Oscar-jelölést.

Harris nem csak a filmvásznon, hanem a színpadon is kiváló teljesítményt nyújt. Számos Broadway és off-Broadway előadásban szerepelt, és elnyerte az Obie-díjat a "Fool for Love" című előadásban nyújtott alakításáért.

A színész továbbra is aktív a filmiparban, és számos új projektben vesz részt, mind színészként, mind rendezőként. Harris hozzáértése, tehetsége és elkötelezettsége a művészet iránt továbbra is inspirálja a közönséget és a kritikusokat egyaránt.