Gwyneth Paltrow

Gwyneth Paltrow

  • Született: 1972-09-27
  • Születési hely: Los Angeles, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Gwyneth Kate Paltrow 1972-ben Los Angelesben született. Apja, Bruce Paltrow neves producer és rendező volt, míg anyja, Blythe Danner Tony-díjas színésznő.

Apai ágon zsidó, míg anyai ágon főként német családból származik. Gyermekkorában a család Massachusetts államba költözött, ahol apja nyári színházi produkciókban kezdett dolgozni a Berkshires régióban. Itt kapta Gwyneth az első színészi képzését szülei irányítása alatt.

New York Cityben végzett a Spence Schoolban, majd Kaliforniába költözött, ahol a UC Santa Barbara egyetemen művészettörténet szakon tanult, de hamarosan rájött, hogy ez nem az ő szenvedélye, és abbahagyta.

Filmkarrierje egy kisebb szereppel kezdődött a "Shout" (1991) című filmben. Az elkövetkező öt évben számos filmprojektben vett részt, mint például a "Flesh and Bone" (1993), "Mrs. Parker and the Vicious Circle" (1994), "Se7en" (1995) és "Emma" (1996). Az "Emma" című film főszerepében nyújtott alakítása hozta meg számára a nemzetközi elismerést, és ezt követően kapta meg a "Shakespeare in Love" (1998) című filmben Viola szerepét, amelyért Golden Globe-díjat, Screen Actors Guild-díjat és Oscar-díjat is nyert a legjobb női főszereplő kategóriájában.

Ezen kívül olyan filmekben is szerepelt, mint "The Talented Mr. Ripley" (1999), "The Royal Tenenbaums" (2001), "Iron Man" (2008) és "Country Strong" (2010). Két gyermek édesanyja, volt férje az angol zenész, Chris Martin.