James Spader

James Spader

  • Született: 1960-02-07
  • Születési hely: Boston, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


James Todd Spader 1960. február 7-én született Bostonban, Massachusetts államban. Szülei, Jean (Fraser) és Stoddard Greenwood "Todd" Spader tanárok voltak. Spader a Phillips Academy-ban tanult Andoverben, ahol Peter Sellars rendezővel is együtt tanult, de a tizenegyedik osztályban elhagyta az iskolát. Mielőtt az első szerepeit elnyerte, asztalokat pucolt, trágyát lapátolt és jógát tanított.

James Spader első jelentős filmszerepe Brooke Shields testvérének szerepe volt az "Endless Love" (1981) című romantikus drámában. A televíziós filmekből a Brat Pack filmekbe lépett át, ahol a gazfickó karakterét játszotta. A "Sex, Lies, and Videotape" (1989) című filmben egy kukkolót alakított, aki bonyolítja három Baton Rouge-i lakos életét. Ezért a szerepért a legjobb férfi színész díjat nyerte a Cannes-i Filmfesztiválon, és ez vezetett további, változatosabb szerepekhez. Legismertebb szerepe az extravagáns ügyvéd, Alan Shore volt David E. Kelley "The Practice" (1997) című televíziós sorozatában és annak spin-offjában, a "Boston Legal" (2004) című sorozatban. Ezen a karakteren keresztül három alkalommal nyert prime time Emmy-díjat a legjobb férfi főszereplő, dráma kategóriában, és további négy jelölést kapott ugyanezen karakterért a 2004-2008 közötti években. Ezen kívül Golden Globe-díjra és több Screen Actor Guild díjra is jelölték.

Spader számos más film- és televíziós projektben is részt vett, köztük a Csillagkapu (1994), a "The Blacklist" című sorozatban, ahol Raymond 'Red' Reddington karakterét alakítja, valamint az "Avengers: Age of Ultron" című filmben, ahol Ultront személyesíti meg.

Személyes életében Spader felesége Victoria Spader volt, akivel 1987-ben házasodtak össze, de 2004-ben elváltak. Két gyermekük született, Sebastian Spader és egy másik, akinek a nevét nem említik. Spader magánéletében is ismert azzal, hogy rendkívül magának való, és ritkán ad interjút vagy beszél a magánéletéről.