Jonathan Frakes

Jonathan Frakes

  • Született: 1952-08-19
  • Születési hely: Bellefonte, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Jonathan Frakes, 1952-ben született Bellefonte-ban, Pennsylvania államban. Leginkább a Star Trek: Az új nemzedék című televíziós sorozatban betöltött szerepéért ismert, ahol a Commander (később Captain) William Riker karakterét alakította. A sorozat mellett a Star Trekhez kapcsolódó filmekben és más sorozatokban is feltűnt. Frakes nem csak színészként, hanem rendezőként is aktív volt, és több Star Trek epizódot és filmet is rendezett, köztük a Star Trek: First Contact (1996) és a Star Trek: Insurrection (1998) című filmeket.

Frakes korai éveiben a Pennsylvania State University-n és a Harvard Egyetemen tanult, ahol színházi művészetekből szerzett diplomát. Karrierje során többek között a Marvel Comics-nál is dolgozott, ahol a Captain America karakterét alakította különböző rendezvényeken. A Star Trek: Az új nemzedék sorozatban betöltött szerepe mellett Frakes számos más televíziós sorozatban és filmekben is szerepelt, mint például a Beyond Belief: Fact or Fiction, a Gargoyles és a Lee and Grant című dokumentumfilm.

A Star Trek: Az új nemzedék sorozatban betöltött szerepe során Frakes lehetőséget kapott a rendezésre is. A sorozat harmadik évadától kezdve több epizódot is rendezett, és később a Star Trek univerzum további sorozataiban is rendezőként dolgozott, mint például a Deep Space Nine, Voyager, Discovery, Strange New Worlds és Picard. Ezen kívül olyan filmeket is rendezett, mint a Clockstoppers (2002) és a Thunderbirds (2004).

Frakes magánéletében 1988-ban vette feleségül Genie Francist, akivel két gyermekük született. A pár 2008-ban költözött Belfastból, Maine államból Beverly Hillsbe, Kaliforniába.