Kate Mulgrew

Kate Mulgrew

  • Született: 1955-04-29
  • Születési hely: Dubuque, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Kate Mulgrew 1955. április 29-én született Dubuque-ben, Iowa államban, egy ír katolikus családban. Már gyermekként vonzotta a színészet, és 13 éves korában a helyi színitanodában tanult. Középiskolai tanulmányait Dubuque-ben végezte, majd a New York Egyetemre iratkozott be, melyet egy év után elhagyott, és pincérnőként dolgozott. Ebben az időszakban kezdett el a Stella Adler színiiskolába járni, ami meghatározó volt számára.

Karrierjének kezdetén, 1975-ben, a "Ryan's Hope" című sorozatban Mary Ryan szerepét kapta meg, amelynek köszönhetően nagy népszerűségre tett szert. Ezt követően számos sorozatban és filmben szerepelt, többek között a "Dallas"-ban és a "Mrs. Columbo"-ban.

Azonban a legismertebb szerepét a "Star Trek: Voyager" című sorozatban kapta, ahol Kathryn Janeway kapitányt alakította. Ez a szerep nemcsak a Star Trek rajongók, hanem a sci-fi kedvelők számára is ikonikussá tette. A sorozatban való szereplése alatt Mulgrew kemény munkával és elkötelezettséggel járult hozzá a karakter mélységéhez és komplexitásához. A Star Trek univerzum negyedik sorozatának kapitányaként az egyetlen női kapitány szerepét játszotta, ami különösen fontos mérföldkő volt a sorozat történetében.

Kate Mulgrew nemcsak a televízióban, hanem a színpadon is aktív volt. Számos színházi darabban szerepelt, és elkötelezett tagja az Alzheimer's Association National Advisory Councilnak, ami az Alzheimer-kórban szenvedők érdekvédelmi szervezete.

Magánéletében is voltak kihívások, például 1977-ben örökbe adta három nappal korábban született lányát. Két házassága is volt, az első Robert H. Egannel, akitől két gyermeke született, a második pedig Tom Hagan politikussal.