Kurt Russell

Kurt Russell

  • Született: 1951-03-17
  • Születési hely: Springfield, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Kurt Vogel Russell 1951. március 17-én született Springfieldben, Massachusetts államban. Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész, aki gyermekkorában kezdett filmezéssel foglalkozni. Az 1960-as években már számos hollywoodi filmbe kapott szerepet, és azóta is rendszeresen látható a vásznon. Olyan filmekben tűnt fel, mint a "Menekülés New Yorkból", "A dolog", "Nagy zűr kis Kínában", "Az utolsó csepp", "Tango és Cash", "Lánglovagok", "Csillagkapu", "Tombstone – A halott város", "A katona", "Diliwood", "Vanília égbolt", "Poseidon" és "Grindhouse – Halálbiztos".

Russell Springfieldben született, és leszármazottja William Russellnek és Martha Daviesnek, akik az 1640-es években érkeztek Angliából Massachusettsbe. Szülei Louise Julia táncosnő és Bing Russell színész voltak. Kurt a 60-as évek közepén végzett a Thousand Oaks középiskolában Kaliforniában.

Kurt Russell karrierjét az American Broadcasting Company (ABC) televíziós western sorozatának, a Sugarfootnak gyerekszínészeként kezdte. Filmes karrierje tizenegy évesen indult, Elvis Presley "A világkiállításon történt" című musicalében. Az ABC "The Travels of Jaimie McPheeters" című sorozatában kapott főszerepet, ahol olyan színészekkel dolgozott, mint Dan O'Herlihy és Charles Bronson.

A Walt Disney társaság tízéves szerződést kötött vele, és ezután több Disney-filmben kapott szerepet. Meghallgatáson volt a "Csillagok háborúja" Han Solo szerepére, de végül Harrison Ford kapta meg a szerepet.

Russell baseball karrierjét is építgette, de egy sérülés miatt kénytelen volt abbahagyni a sportot. A színészethez való visszatérés után 1979-ben Emmy-díjra jelölték az "Elvis" című televíziós film főszerepéért. Ezen kívül többször is együtt dolgozott John Carpenter rendezővel, és olyan filmekben játszott, mint a "Menekülés New Yorkból", "A dolog" és "Nagy zűr kis Kínában".

Magánéletében Russell felesége Season Hubley volt, akivel az "Elvis" című film forgatásán találkozott. Egy fiuk született, Boston Russell. 1983-ban válásuk közepette Russell Goldie Hawnnal került kapcsolatba, és azóta is együtt vannak. Egy fiuk született, Wyatt. Russell a Libertarianista Párt kimagasló tagja, és állítása szerint libertariánus elvei miatt gyakran volt kirekesztve Hollywoodból.