LeVar Burton

LeVar Burton

  • Született: 1957-02-16
  • Születési hely: Landstuhl, Németország
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Levardis Robert Martyn Burton Jr., ismertebb nevén LeVar Burton, 1957. február 16-án született Landstuhl városában, Németországban. Afroamerikai színészként, rendezőként és műsorvezetőként vált ismertté. Az egyik legemlékezetesebb szerepe Geordi La Forge karaktere volt a "Star Trek - Az új nemzedék" című sorozatban. Ezen kívül Kunta Kinte karakterét játszotta az ABC "Roots" című minisorozatában, és 1983-tól 2006-ig a PBS Kids csatornán sugárzott "Reading Rainbow" című műsor vezetőjeként is tevékenykedett. A műsorvezetői szerepéért többek között 12 Emmy-díjat és egy Peabody-díjat is nyert.

Burton Németországban született, ahol katonatiszt apja állomásozott. A család később Kaliforniába költözött, ahol Burton a katolikus hitben nevelkedett. Tinédzser korában még pap szeretett volna lenni, de 17 éves korában a színészet felé fordult. Első nagyobb szerepét a "Roots" című minisorozatban kapta, amelyben a fiatal Kunta Kinte karakterét alakította.

Karrierje során számos televíziós és filmes szerepben tűnt fel, de rendezőként is dolgozott. Többek között a "Star Trek: The Next Generation", a "Star Trek: Deep Space Nine" és a "Star Trek: Voyager" epizódjait is rendezte. Emellett több más sorozatban és filmekben is dolgozott rendezőként.

Magánéletében 1992-ben házasodott össze Stephanie Cozart sminkessel, és két gyermekük született. Jelenleg a kaliforniai Sherman Oaks-ban élnek. Burton aktívan részt vesz különböző jótékonysági tevékenységekben is, például 2012-ben csatlakozott az AIDS Research Alliance nevű szervezet igazgatóihoz, amely az AIDS elleni gyógymód keresésére szakosodott.