Matt Damon

Matt Damon

  • Született: 1970-10-08
  • Születési hely: Cambridge, MA, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Matt Damon, teljes nevén Matthew Paige Damon, 1970. október 8-án született Bostonban, Massachusetts államban. Apja, Kent Damon, tőzsdeügynök, ingatlanügynök és adótanácsadó volt, anyja, Nancy Carlsson-Paige, pedig korai gyermekkori nevelési professzor volt a Lesley Egyetemen. Mattnek van egy idősebb testvére, Kyle, aki szobrász. A család Newtonban élt, amíg a szülők 1973-ban el nem váltak. Ekkor Matt és testvére anyjukkal Cambridge-be költöztek.

Az Iskolai Évek és a Pályakezdés

Damon a Cambridge Rindge and Latin Schoolban tanult, ahol számos színházi produkcióban is szerepelt. Később az angol szakot választotta a Harvard Egyetemen. Az egyetemen több színészi projekt miatt gyakran hiányzott az órákról, például a TNT eredeti filmjében, a "Rising Son"-ban (1990), és a "School Ties"-ban (1992). Végül a "Geronimo: An American Legend" (1993) című film miatt teljesen abbahagyta az egyetemet.

Az Első Sikerek

Hollywoodba érkezve először a "Mystic Pizza" (1988) című romantikus vígjátékban kapott szerepet, de a film nem aratott nagy sikert. Ezt követően a "School Ties"-ban (1992) és a "Courage Under Fire" (1996) című filmben kapott szerepet. Az utóbbi filmhez 18 kg-ot fogyott, ami egészségügyi problémákat okozott.

Az Oscar-díjas Forgatókönyv és További Sikerek

1997-ben jött az áttörés a "Good Will Hunting" című filmmel, amelynek forgatókönyvét eredetileg egy angol órára írta a Harvardon. A film 9 Oscar-díjra jelölték, és Matt Damon és Ben Affleck megnyerte a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriáját. Ezt követően olyan sikeres filmekben játszott, mint a "Saving Private Ryan" (1998), a "Rounders" (1998), és a "Dogma" (1999).

A Bourne és az Ocean's Franchise

Az egyik legismertebb szerepe a "Bourne" filmekben volt, ahol egy amnéziás bérgyilkost, Jason Bourne-t alakította. Az "Ocean's" filmekben Linus Caldwell szerepében láthattuk, ahol George Clooney, Brad Pitt, Julia Roberts és Don Cheadle oldalán játszott.

Magánélet

Matt Damon felesége Luciana Barroso, akivel 2005. december 9-én házasodtak össze. Négy lányuk van: Alexia, Isabella, Gia és Stella. Damon nagy rajongója a Boston Red Soxnak, és szoros barátságot ápol Ben Affleckkel és George Clooneyval, akikkel jótékonykodási projekteken is dolgozik.

Díjak és Elismerések

Az IMDb információi szerint Matt Damont egyszer díjazták Oscar-díjjal, és összesen 37 győzelmet és 154 jelölést ért el különböző díjkategóriákban.