Matthew McConaughey

Matthew McConaughey

  • Született: 1969-11-04
  • Születési hely: Uvalde, Texas, Egyesült Államok
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Matthew McConaughey egy amerikai színész és producer, aki 1969. november 4-én született Uvalde, Texasban. Anyja, Mary Kathleen (McCabe) helyettesítő tanár volt New Jerseyből, míg apja, James Donald McConaughey egy Mississippi-ben született benzinkút-tulajdonos volt, aki olajcső-szállítási vállalkozást működtetett. McConaughey ír, skót, német, angol és svéd származású. Matthew Longview-ban, Texasban nőtt fel, ahol a helyi középiskolából érettségizett 1988-ban. Nem mutatott érdeklődést apja olajüzlete iránt, amelyhez két testvére csatlakozott, és egy évig Ausztráliában töltött, ahol mosogatóként dolgozott és csirke trágyát lapátolt. Visszatérve az Egyesült Államokba, a Texasi Egyetemen tanult Austinban, eredetileg jogásznak készült. Azonban amikor felfedezett egy inspiráló Og Mandino könyvet, "A világ legnagyobb eladója" címmel, egyik vizsgája előtt, rájött, hogy jogról filmre kell váltania szakot.

1991-ben kezdte színészi pályafutását, amikor texasi diákfilmekben és reklámokban szerepelt. Később rövidfilmeket is rendezett, mint például a "Chicano Chariots" (1992). Egy alkalommal egy austin-i szállodai bárban találkozott Don Phillips casting igazgatóval és producerrel, aki bemutatta őt Richard Linklater rendezőnek a következő projektjéhez. Először Linklater úgy gondolta, hogy Matthew túl jóképű ahhoz, hogy egy középiskolás lányokat üldöző srácot játsszon a "Dazed and Confused" (1993) című filmben, de végül mégis őt választotta a szerepre.

1995-ben a "Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation" című filmben szerepelt, ahol egy őrült, vérszomjas gyilkost játszott Renée Zellweger oldalán. Ezt követően Los Angelesbe költözött, ahol hamarosan hírnevet szerzett két 1996-os filmjével, a "Lone Star" és az "A Time to Kill" című filmekkel. A 2000-es években romantikus vígjátékokban szerepelt, mint például "The Wedding Planner" (2001) Jennifer Lopez mellett, és a "How to Lose a Guy in 10 Days" (2003) Kate Hudsonnal. 2011-ben a "The Lincoln Lawyer" című filmben játszott, ami új irányt adott karrierjének. Ezt követően olyan filmekben szerepelt, mint a "Dallas Buyers Club" (2013), amelyért Oscar-díjat nyert, és a "The Wolf of Wall Street" (2013). 2014-ben a "True Detective" című HBO sorozatban szerepelt, majd ugyanebben az évben Christopher Nolan "Interstellar" című filmjében is főszerepet kapott.

Összefoglalva, Matthew McConaughey az egyik legismertebb és legelismertebb színész Hollywoodban, aki a romantikus vígjátékoktól a mélyebb drámákig számos műfajban kipróbálta magát, és számos díjat és elismerést szerzett karrierje során.