Michael Shanks

Michael Shanks

  • Született: 1970-12-15
  • Születési hely: Vancouver, Kanada
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Michael Garrett Shanks 1970. december 15-én született Vancouverben, Kanadában. Leginkább a Csillagkapu című amerikai sci-fi sorozatban betöltött szerepéért ismernek, ahol dr. Daniel Jackson karakterét alakította. Emellett a sorozatban kölcsönözte a hangját a Thor nevű szereplőnek is.

Miután 1994-ben lediplomázott a Brit Columbiai Egyetemen, számos produkcióban szerepelt. Két évig volt gyakornok Ontarióban, a jó hírű Stratford Festival-on. Vendégszereplőként több sorozatban is feltűnt, így a Hegylakóban, a University Hospitalban és a Végtelen határokban. Ezen kívül szerepelt egyéb TV filmekben is, mielőtt elfogadta volna a felkérést a Csillagkapu című sorozathoz.

A Csillagkapu sorozatban dr. Daniel Jackson régészként tűnt fel, aki az első 5 évadban volt a sorozat egyik főszereplője. A karakter ellaposodására hivatkozva azonban elhagyta a sorozatot, de a 6. évad során számos vendégszerepléssel tért vissza. Egy lelkes rajongói kampány hatására végül visszatért a hetedik és azt követő évadokban. A Csillagkapu mellett számos más sorozatban és filmekben is szerepelt, és több díjat is nyert munkásságáért.

Magánéletében 2003-ban vette feleségül Lexa Doig színésznőt, akivel a Csillagkapu sorozatban is együtt dolgozott. Két közös gyermekük született, Mia Tabitha és Samuel David. Emellett egy lánya is született egy korábbi kapcsolatából, Tatiana, akinek édesanyja Vaitiare Bandera, aki a Csillagkapu sorozatban Daniel Jackson feleségét, Sha're-t alakította.