Patricia Neal

Patricia Neal

  • Született: 1926-01-20
  • Születési hely: Packard, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Patricia Neal (született Patsy Louise Neal; 1926. január 20. – 2010. augusztus 8.) amerikai színésznő volt, aki színpadon és a vásznon is megjelent. Legismertebb szerepei között szerepel a II. világháborús özvegy, Helen Benson a "The Day the Earth Stood Still" (1951) című filmben, a rádiós újságíró, Marcia Jeffries az "A Face in the Crowd" (1957) című filmben, a házvezetőnő, Alma Brown a "Hud" (1963) című filmben, amiért az Akadémiai Díjat is elnyerte a legjobb női főszereplő kategóriában.

Neal Kentucky államban született, és Tennesseeben nőtt fel. Színésznői karrierje New Yorkban kezdődött, ahol a Broadwayn szerepelt, majd Hollywoodban is megjelent. A 1950-es és 1960-as években nagy népszerűségnek örvendett, és több díjat is elnyert, köztük egy Golden Globe-ot, egy Tony-díjat és két Brit Akadémiai Filmdíjat.

Magánéletében Nealnak viharos kapcsolata volt Gary Cooperrel, és később a híres íróval, Roald Dahllal házasodott össze, akivel öt gyermekük született. A család tragédiákat is átélt, például egyik gyermekük, Olivia, hét éves korában halt meg. Neal 1965-ben súlyos agyvérzést szenvedett, de sikerült felépülnie és visszatérnie a színészet világába.

Neal 2010-ben, 84 éves korában hunyt el tüdőrákban.