Patrick Stewart

Patrick Stewart

  • Született: 1940-07-13
  • Születési hely: Mirfield, Egyesült Királyság
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Sir Patrick Hewes Stewart 1940. július 13-án született Mirfieldben, Yorkshire-ben, és ma is az egyik legelismertebb angol színésznek számít. Kétszeres Golden Globe-díjra jelölték, és számos más elismerésben is részesült.

Stewart már fiatalon, tizenegy éves korában belekerült a brit színjátszás világába. Tizenhét éves koráig számos színházi darabban szerepelt, majd 1966-ban csatlakozott a Royal Shakespeare Companyhoz, ahol olyan neves színészekkel dolgozott együtt, mint Ben Kingsley és Ian Richardson. A 70-es években a BBC számos tévés produkciójában szerepelt, és 1984-ben a "Dűne" című filmváltozatban is láthattuk.

Azonban igazi hírnevet a "Star Trek: Az új nemzedék" című tévésorozat hozott számára, ahol Jean-Luc Picard kapitányként tűnt fel. A sorozat 1987 és 1994 között futott, és Stewart számára azonnali ismertséget hozott. A sorozat befejezése után is szerepelt a Star Trek televíziós filmekben. Ezen kívül számos más film- és tévés produkcióban is láthattuk, például a "Moby Dick" című tévéfilm adaptációjában, ahol Ahab kapitányt alakította, és amiért Golden Globe-díjra jelölték.

A 2000-es évek elején az "X-Men" filmekben Charles Xavier professzorként tűnt fel, ahol olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Hugh Jackman és Ian McKellen. Az X-Men sorozat mellett számos más film- és tévés produkcióban is szerepelt, és szinkronszínészként is dolgozott.

2010-ben lovaggá ütötték, ami tovább erősítette pozícióját a színészeti világban. Az elmúlt években többek között a "Star Trek: Picard" című sorozatban is láthattuk, ahol ismét Jean-Luc Picard kapitány szerepében tűnt fel.

A Star Trek sorozat(ok)ban betöltött szerepe

Patrick Stewart a "Star Trek: Az új nemzedék" című sorozatban Jean-Luc Picard kapitány szerepében vált igazán ismertté. Picard kapitány a Föderáció egyik legelismertebb és legtiszteltebb parancsnoka volt, aki a USS Enterprise-D és később az USS Enterprise-E űrhajóin szolgált. A karakter mély filozófiai és etikai kérdésekkel is foglalkozott, és Stewart alakítása miatt vált az egyik legemlékezetesebb karakterré a Star Trek univerzumban. A sorozat befejezése után is visszatért a karakterhez több Star Trek film és a "Star Trek: Picard" című sorozatban.