Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson

  • Született: 1950-01-23
  • Születési hely: Minneapolis, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Richard Dean Anderson 1950. január 23-án született Minneapolisban, Minnesotában. Amerikai televíziós- és filmszínész, producer és zeneszerző. Anderson a Minnesota állambeli Minneapolisban született, szülei Stuart Jay Anderson és Jocelyn Rhae Carter. Felmenői között skótok, svédek, norvégok és amerikai indiánok is megtalálhatók. Édesapja a helyi gimnáziumban tanított angolt és drámát, valamint jazz zenész volt, míg édesanyja tehetséges festőként és szobrászként dolgozott. Anderson Roseville-ben nőtt fel, és hallgató volt az Ohio Egyetemen és a Szent Cloud Megyei Egyetemen. Fiatalkorában profi hokijátékosnak készült, de egy sérülés miatt fel kellett adnia ezt az álmát.

Karrierjét az amerikai "General Hospital" nevű szappanoperában kezdte 1976-tól 1981-ig, ahol dr. Jeff Webber szerepét alakította. Ezt követően Adam szerepét játszotta a "Seven Brides for Seven Brothers" című sorozatban. A nagy áttörést azonban az 1985 és 1992 között forgatott "MacGyver" című sorozat hozta meg számára, ahol a címszereplőt, Angus MacGyvert alakította.

1997 és 2005 között a "Csillagkapu" című sci-fi sorozatban Jack O'Neill ezredest alakította. A karakter egy olyan katonai csapat vezetője, amely egy idegen technológiával, a csillagkapuval utazik más bolygókra és civilizációkhoz. Jack O'Neill kemény, de igazságos vezető, aki gyakran használ humoros megjegyzéseket a feszült helyzetekben. Anderson karaktere a sorozat egyik legnépszerűbb és legemlékezetesebb karakterévé vált. Anderson 2005-ben kilépett a sorozatból, hogy több időt tölthessen családjával, de később is visszatért néhány epizód erejéig, valamint a "Csillagkapu: Atlantisz" és a "Stargate Universe" című spin-offokban is feltűnt.

Anderson karrierje során számos más filmekben és sorozatokban is szerepelt, köztük a "Through the Eyes of a Killer", "Pandora's Clock" és a "Firehouse". Továbbá producerként és zeneszerzőként is dolgozott, például a "MacGyver" című sorozatban és annak két tévéfilmjében.