Robert Beltran

Robert Beltran

  • Született: 1953-11-19
  • Születési hely: Bakersfield, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Robert Beltran, teljes nevén Robert Adame Beltran, 1953. november 19-én született Bakersfieldben, Kaliforniában. Mexikói-őslakos amerikai származású, de a latinos hagyományokat tekinti örökségének. A színész leginkább a '90-es évekbeli Star Trek: Voyager című televíziós sorozatban betöltött Commander Chakotay szerepének köszönheti hírnevét. Ezen kívül ismert a kaliforniai színpadi színjátszásból, és Raoul Mendoza karakterének megformálásáról az 1982-es fekete komédiában, az Eating Raoul-ban.

Beltran karrierjének kezdetén számos színpadi darabban vett részt, és később a film- és televízió világában is sikereket ért el. Jelentős filmes szerepei közé tartozik a "Eating Raoul" (1982) és a "Scenes From the Class Struggle in Beverly Hills" (1989) című filmek, amelyekben öntudatosan macho mexikói-amerikai karaktereket játszott, és nagyon vicces előadásokat nyújtott a közönségnek​.

Az évek során Beltran a televízióban is maradandót alkotott. A Star Trek: Voyager sorozatban betöltött szerepe mellett több más televíziós és filmes projektben is részt vett. Az elmúlt években a Star Trek univerzumában is visszatért, amikor is a Star Trek: Prodigy című animációs sorozatban újra eljátszotta Captain Chakotay karakterét, amely hírt kapott a Las Vegas-i Star Trek konvención 2023-ban​​.