Robert Culp

Robert Culp

  • Született: 1930-08-16
  • Születési hely: Oakland, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Robert Martin Culp (1930. augusztus 16. – 2010. március 24.) amerikai színész és forgatókönyvíró volt, aki a televíziós műsorokban nyújtott teljesítményével vált ismertté. Culp nemzetközi hírnevet szerzett Kelly Robinson szerepével az "I Spy" (1965–1968) című kémfilm sorozatban, ahol Bill Cosbyval együtt titkos ügynököket alakítottak. Mielőtt ezt a szerepet elnyerte, a CBS/Four Star Western sorozatban, a "Trackdown"-ban szerepelt Texas Ranger Hoby Gilman karaktereként. Az 1980-as években visszatért a televízióhoz az "The Greatest American Hero" című sorozatban, ahol FBI ügynököt alakított. Később visszatérő szerepe volt a "Everybody Loves Raymond" című sorozatban, és számos számítógépes játékban is szinkronizált, például a Half-Life 2-ben.

Culp Kaliforniában született, és a Berkeley High Schoolban érettségizett. Több egyetemen is tanult, de sosem szerezte meg az akadémiai fokozatot. Karrierje során számos televíziós sorozatban szerepelt, köztük a "Trackdown", "The Outer Limits", "Bonanza", "The Man from U.N.C.L.E.", és sok másban. A filmek terén is aktív volt, szerepelt például a "Bob & Carol & Ted & Alice", "Hannie Caulder" és "The Pelican Brief" című filmekben.

Az életében ötször házasodott meg, és öt gyermek apja volt. 2010-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt egy sétálás közbeni esés következtében.