Will Smith

Will Smith

  • Született: 1968-09-25
  • Születési hely: Philadelphia, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Will Smith, teljes nevén Willard Carroll Smith II, 1968. szeptember 25-én született Philadelphiában. Amerikai színész, rapper és filmproducerként vált ismertté, és az évek során számos elismerést szerzett, köztük egy Oscar-díjat, egy BAFTA-díjat és négy Grammy-díjat. 2023-ra filmjei világszerte több mint 9,3 milliárd dolláros bevételt hoztak, így ő az egyik legkeresettebb sztár Hollywoodban.

Smith karrierjét az NBC "The Fresh Prince of Bel-Air" című szitkomjában kezdte, ahol önmaga fikcionált változatát alakította. Elsőként DJ Jazzy Jeff hip-hop duó tagjaként vált ismertté, akivel öt stúdióalbumot adott ki. Ezen kívül számos sikeres film főszereplője volt, mint például a "Bad Boys", "Men in Black", "Independence Day", "Enemy of the State", "Ali" és "The Pursuit of Happyness".

Smith nem csak a filmvásznon, hanem a zenei világban is sikereket ért el. Öt stúdióalbumot adott ki, melyek közül a "Big Willie Style" és a "Willennium" a legismertebbek. Ezen kívül számos slágert is jegyez, mint például a "Gettin' Jiggy wit It" és a "Wild Wild West".

A 2000-es években Smith továbbra is a filmipar egyik legnagyobb neve maradt. Olyan filmekben szerepelt, mint az "I, Robot", "Hitch", "I Am Legend" és a "Suicide Squad". 2021-ben az "Ali" és a "The Pursuit of Happyness" után harmadszor is Oscar-díjra jelölték a "King Richard" című filmért, amelyben Venus és Serena Williams teniszjátékosok apját és edzőjét alakította, és amelyért meg is kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat.

Smith nem csak a filmekben és a zenében, hanem az élet más területein is aktív. 2021-ben megjelent önéletrajzi könyve, amelyben gyermekkori traumáiról, kapcsolatáról az apjával és ayahuasca élményeiről is ír.