Zoe Saldana

Zoe Saldana

  • Született: 1978-06-19
  • Születési hely: New Jersey, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Zoe Saldana, teljes nevén Zoë Yadira Saldaña Nazario, 1978. június 19-én született Passaic-ben, New Jersey államban, Aridio Saldaña és Asalia Nazario gyermekeként. Apja dominikai, anyja pedig dominikai és Puerto Ricói származású. Zoe és két nővére, Cisely és Mariel, kétnyelvű nevelést kaptak, első nyelvük otthon a spanyol volt. Gyermekkorának nagy részét Jackson Heights-ben, Queens-ben töltötte, New York City-ben. Apjuk egy autóbalesetben hunyt el, amikor Zoe 9 éves volt. Ekkor édesanyjuk a Dominikai Köztársaságba küldte őket, hogy apjuk családjánál nevelkedjenek, míg ő New Yorkban dolgozott, hogy magántanulást biztosítson a lányoknak. Később édesanyjuk újraházasodott, és a lányok Dagoberto Galánt tekintették második apjuknak. Zoe már fiatalon felfedezte a tánc iránti szenvedélyét, és a Dominikai Köztársaságban a ECOS Espacio de Danza Akadémián tanult táncolni, de a balett volt az igazi szenvedélye. A család visszaköltözött New Yorkba Zoe középiskolai évei alatt, és a Newtown High Schoolban fejezte be tanulmányait Queens-ben​.

A színészet iránti szenvedélye a Faces nevű színházi csoporttal kezdődött Brooklyn-ban, ahol olyan előadásokban szerepelt, amelyek a tinédzserek előtt álló problémákat, például a kábítószer-fogyasztást és a serdülőkori szexet dolgozták fel. A csoporttal való munka során egy tehetségügynökség felfigyelt rá, és hamarosan elnyerte első filmszerepét a Center Stage (2000) című filmben, ahol egy balett-táncost alakított. A színésznő további filmes szerepei között szerepel a Crossroads (2002), a Drumline (2002), a Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003) és a The Terminal (2004)​.

Saldana karrierjének fordulópontja 2009-ben érkezett, amikor a Star Trek című film Nyota Uhura hadnagy szerepét játszotta, majd ugyanebben az évben megkapta Neytiri szerepét az Avatar című filmben, amely a kritikusok elismerését és jelentős bevételeket hozott a mozipénztáraknál. Ezek a szerepek meghozták számára a nemzetközi ismertséget. Az Avatar után további nagy költségvetésű filmekben is feltűnt, például a Guardians of the Galaxy (2014) című filmben, ahol Gamora karakterét alakította. Ezek a szerepek nemcsak a pénztáraknál hoztak sikert, hanem több díjra is jelölték Saldanát, tovább erősítve pozícióját a filmiparban​.

Ezen felül Saldana többek között a Mass Effect videojáték-sorozatban is kölcsönözte hangját Miranda Lawson karakterének, és modellkedett is többek között az Avon, a Gap és a Calvin Klein márkák számára​.