A "Csillagkapu" (eredeti címen: "Stargate") egy 1994-ben bemutatott amerikai–francia koprodukcióban készült sci-fi film, melyet Roland Emmerich rendezett. A film az alapja a szintén nagysikerű, Metro-Goldwyn-Mayer stúdió által elkészített Sci-fi Csillagkapu filmsorozatnak.

A történet kezdetén, 1928-ban, Gízában, Egyiptomban egy régészeti expedíció különös leletre bukkan: egy hatalmas gyűrű kerül elő a földből, melynek kerületén rejtélyes hieroglifák találhatók. Napjainkban Dr. Daniel Jackson egyiptológus egy merész elmélettel áll elő: szerinte a piramisokat nem emberek, hanem földönkívüli lények építették. Egy katonatiszt felkéri, hogy segítsen megfejteni egy nemrégiben felfedezett egyiptomi lelet titkát. A lelet nem más, mint egy kulcs egy távoli világba nyíló csillagkapuhoz.

A hadsereg egy különleges felderítő alakulatot küld a Csillagkapun keresztül egy ismeretlen bolygóra, Jack O’Neill ezredes vezetésével. A csapat a kapun át egy sivatagos bolygóra érkezik, ahol hamarosan rájönnek, hogy az idegen bolygón az egyiptomiak által napistenként ábrázolt Ra uralkodik. Ra évezredekkel ezelőtt elvetette az élet csíráját a Földön, de alattvalói fellázadtak ellene és bezárták mögötte a csillagkaput. Most azonban a kapu ismét nyitva áll, és Ra vissza akar térni, hogy ismét uralma alá hajtsa az emberiséget.

A film főszereplői között találjuk Kurt Russellt, aki Jonathan "Jack" O'Neil ezredest alakítja, James Spadert, aki Dr. Daniel Jackson karakterét hozza életre, valamint Viveca Lindfors-t, Alexis Cruz-t, Jaye Davidsont, Mili Avitalt, Leon Rippyt és John Diehlt.

A "Csillagkapu" film a bemutatása óta sokféle kritikát kapott. Míg a látványvilágát és az eredeti ötletét sokan méltatták, a történetvezetést és a karakterfejlődést többen kritizálták. A film azonban kétségtelenül kultstátuszt ért el a sci-fi rajongók körében, és több folytatást és spin-off sorozatot is generált.

A film költségvetése 55 millió USD volt, és világszerte 196,567,262 dolláros bevételt hozott, ebből az Amerikai Egyesült Államokban 71,567,262 dollárt termelt.

Még nem írtak kommentet ehhez a filmhez. Légy te az első!

    Még nem írtak véleményt ehhez a filmhez. Légy te az első!