John McTiernan

John McTiernan

  • Született: 1951-01-08
  • Születési hely: Albany, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


John McTiernan, akit leginkább olyan filmek rendezőjeként ismerünk, mint a Die Hard (1988), a Rollerball (2002) és a Last Action Hero (1993), az egyik legelismertebb rendező a filmiparban. 1951. január 8-án született Albanyban, New York államban. McTiernan nem csak rendezőként, hanem producerként és íróként is dolgozott, és számos díjat és jelölést kapott munkásságáért.

A rendezői karrierjének kezdetén McTiernan a Nomads (1986) című filmmel debütált, amely egyedi hangvételével és atmoszférájával vált ismertté. Azonban igazi áttörést a Predator (1987) című film hozott számára, amelyben Arnold Schwarzeneggerrel dolgozott együtt. A film sikere után McTiernan a Die Hard című akciófilmmel robbant be a köztudatba, amely mára kultikus státuszba emelkedett.

A Die Hard sikere után McTiernan a The Hunt for the Red October (1990) című filmmel folytatta, amely szintén nagy sikernek örvendett. A film a hidegháború idején játszódik, és a főszereplő, Sean Connery egy szovjet tengeralattjáró kapitányát alakítja. A film kritikai és kasszasiker lett, és McTiernan nevét végleg beírta a filmipar nagyjai közé.

A 90-es években McTiernan további sikeres filmekkel öregbítette hírnevét, mint például a "Last Action Hero", amelyben ismét Schwarzeneggerrel dolgozott együtt, vagy a "Die Hard with a Vengeance" (1995), amely a "Die Hard" sorozat harmadik része. Ezen kívül rendezte a "Medicine Man" (1992) című filmet is, amelyben Sean Connery és Lorraine Bracco játszottak főszerepet.

A 2000-es években McTiernan a "Rollerball" és a "Basic" című filmekkel tért vissza, amelyek azonban vegyes kritikai fogadtatásban részesültek. Ennek ellenére McTiernan neve továbbra is garancia a minőségi filmekre.

McTiernan pályafutása során nem csak a filmek világában, hanem a magánéletben is megélt néhány vihart. Egy bűnügyi lehallgatási ügyben a Los Angeles-i Kerületi Ügyészség által benyújtott vádban McTiernan bűnösnek vallotta magát abban, hogy hazudott az FBI ügynököknek, amikor azt állította, hogy nem kérte Anthony Pellicano-t, hogy vizsgálja meg a producer, Charles Roven-t a "Rollerball" (2002) gyártása során. Bár később visszavonta a beismerő vallomását, a bíróság elítélte.

McTiernan munkássága során számos jellegzetes stílusjegyet és technikát alkalmazott, amelyek mára az ő védjegyévé váltak. Gyakran mutatott be karaktereket, akik idegen nyelven beszélnek, anélkül, hogy feliratot adna hozzájuk. Ezt a szokását azzal magyarázta, hogy diákként rengeteg külföldi filmet látott.

John McTiernan egy olyan rendező, aki mély nyomot hagyott a filmiparban, és akinek munkássága továbbra is hatással van a mai filmekre és rendezőkre.