Linda Hamilton

Linda Hamilton

  • Született: 1956-09-26
  • Születési hely: Salisbury, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Linda Hamilton, akit leginkább Sarah Connor szerepéről ismernek a "Terminátor" filmekből, az amerikai film- és televíziós ipar egyik legismertebb alakja. 1956. szeptember 26-án született Salisburyben, Maryland államban, az Egyesült Államokban.

Hamilton karrierje a 80-as években kezdődött, és azóta számos emlékezetes szerepet töltött be. Az első nagy áttörését a "Terminátor" (1984) című film hozta meg számára, ahol Sarah Connor karakterét alakította. Ezt a szerepet később is eljátszotta a "Terminátor 2: Az ítélet napja" (1991) és a "Terminátor: Sötét sors" (2019) című filmekben is. A karakter ikonikussá vált a sci-fi műfajban, és Hamilton alakítása mély nyomot hagyott a nézőkben.

A "Terminátor" filmeken túl Hamilton számos más projektben is részt vett. A 80-as években a "Beauty and the Beast" (1987) című televíziós sorozatban is szerepelt, amely szintén nagy népszerűségnek örvendett. A sorozatban egy városi ügyésznőt alakított, aki egy titokzatos alagútrendszerben élő "szörnyeteggel" barátkozik meg.

A sci-fi műfajon kívül Hamilton számos más műfajban is kipróbálta magát, de a "Terminátor" filmek és a "Beauty and the Beast" sorozat hozta meg számára a legnagyobb elismerést. A "Dante's Peak" (1997) című természeti katasztrófáról szóló filmben is főszerepet kapott, ahol Pierce Brosnan mellett játszott.

Hamilton nem csak a filmvásznon, hanem a színpadon is megmutatta tehetségét. New Yorkban Lee Strasberg műhelyében vett részt színészi képzésen, ahol a módszerszínészet alapjait sajátította el. Ezen kívül számos televíziós sorozatban és minisorozatban is szerepelt, így például a "Defiance" (2014-2015) című sorozatban vagy a "Bermuda Tentacles" (2014) című tévéfilmben.

Hamilton személyes életében is voltak említésre méltó események. Egy időben házas volt James Cameronnal, a "Terminátor" filmek rendezőjével, akivel egy gyermekük is született.

Linda Hamilton pályafutása során számos emlékezetes karaktert hozott létre, és jelentős hatással volt a sci-fi műfajra. A "Terminátor" filmekben nyújtott alakítása ikonikussá vált, és a mai napig az egyik legismertebb szerepe a műfajban.