Michael Biehn

Michael Biehn

  • Született: 1956-07-31
  • Születési hely: Anniston, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Michael Biehn, 1956. július 31-én született Annistonban, Alabamában, Marcia (Connell) és Don Biehn, egy ügyvéd gyermekeként. Nebraska állambeli Lincolnban nőtt fel, és 14 évesen családjával Arizonai Lake Havasu városába költözött. Itt dráma ösztöndíjat nyert az Arizona Egyetemen, de két évvel később elhagyta az intézményt, hogy Hollywoodban színészi karriert építsen.

Az 1960-as évek elején kezdte pályafutását, és az első komolyabb szerepét a "The Fan" (1981) című filmben kapta, ahol egy pszichotikus rajongót alakított, aki Lauren Bacallt zaklatja. Ezt követte a "The Lords of Discipline" (1983) című film.

Azonban igazán ismertté a "The Terminator" (1984) című filmben alakított Kyle Reese szerepével vált, ahol a jövőből visszaküldött harcost játszotta, aki megpróbálja megállítani Arnold Schwarzenegger karakterét. Ez a szerep kezdetét jelentette Biehn és James Cameron rendező közötti együttműködésnek. Cameron következő filmjeiben, az "Aliens" (1986) és "The Abyss" (1989) című alkotásokban is főszerepet kapott. Az "Abyss"-ben különösen emlékezetes volt alakítása, mint az instabil Navy SEAL tiszt, Lt. Hiram Coffey.

A 90-es években olyan filmekben szerepelt, mint a "Navy Seals" (1990), "K2" (1991) és a "Tombstone" (1993), ahol Johnny Ringo karakterét alakította. Biehn öt fiú édesapja és jelenleg is aktívan részt vesz a filmiparban.

A sci-fi műfajon kívül Biehn számos más műfajban is kipróbálta magát, de az "Alien" és a "Terminátor" filmekben nyújtott alakításai tették őt igazán ismertté és elismertté. A sci-fi műfajban nyújtott teljesítménye nemcsak a rajongók, hanem a kritikusok körében is elismerést váltott ki, és ezek a szerepek tették őt a műfaj egyik legismertebb színészévé.