Michael Fassbender

Michael Fassbender

  • Született: 1977-04-02
  • Születési hely: Heidelberg, Németország
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Michael Fassbender ír színész, Németországban, Heidelbergben született. Apja, Josef német, míg anyja, Adele ír származású, Észak-Írországból, Larne városából. A család Fassbender második életévében költözött vissza Írországba, a délnyugati részen fekvő Killarney városába. A család éttermet üzemeltetett a városban, ahol az apja séfként dolgozott.

Fassbender színészi karrierje nem csak Európában, hanem az Egyesült Államokban is komoly elismerést szerzett. Az igazi áttörést számára Quentin Tarantino "Becstelen Brigantyk" (Inglourious Basterds) című filmje hozta meg 2009-ben.

2011-ben a Marvel univerzumában is megjelent, mint Magneto a "X-Men: Az elsők" (X-Men: First Class) című filmben. Ezt követően az "X-Men: Az eljövendő múlt napjai" (X-Men: Days of Future Past) című filmben is láthattuk, ahol Ian McKellen mellett alakította a karaktert.

Ugyanebben az évben a "Szégyen" (Shame) című filmben egy szexfüggő szerepében nyújtott emlékezetes alakítást, amiért a Velencei Filmfesztiválon a legjobb férfi főszereplőnek járó Volpi Kupát is elnyerte. A filmért Golden Globe-ra és BAFTA díjra is jelölték. 2013-ban a "12 év rabszolgaság" (12 Years a Slave) című filmben Edwin Epps rabszolgatartó karakterét formálta meg, amiért az első Oscar-jelölését is megkapta a legjobb mellékszereplő kategóriában.

Fassbender és Steve McQueen rendező közötti együttműködés ekkor már a harmadik közös projektjük volt, hiszen korábban már dolgoztak együtt a "Hunger" és a "Szégyen" filmeken is. 2013-ban egy másik Ridley Scott-filmben, "Az ügyvéd" (The Counselor) című alkotásban is láthattuk. 2015-ben Steve Jobs életét bemutató filmben alakította a címszerepet, valamint a "Macbeth" című filmben is főszerepet kapott. Mindkét szerepéért számos díjra jelölték, többek között az Oscarra, a BAFTA-ra, a Golden Globe-ra és a SAG díjra is.

Fassbender nem csak színészként, de producerként is tevékenykedik. 2015-ben a "Slow West" című westernfilmet ő maga volt a producer, és a főszerepet is eljátszotta benne.