Noomi Rapace

Noomi Rapace

  • Született: 1979-12-28
  • Születési hely: Hudiksvall, Svédország
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Noomi Rapace, svéd színésznő, Hudiksvallban született, Gävleborgs län megyében, Svédországban. Édesanyja, Nina Norén szintén színésznő volt, míg édesapja, Rogelio de Badajoz spanyol flamenco énekesként tevékenykedett. A szülők nem maradtak együtt, így Noomi ötéves korában anyjával és mostohaapjával Izlandra költözött, ahol három évig élt. Nyolcévesen kapott egy kisebb szerepet egy izlandi filmben, az 'Í skugga hrafnsins'-ban, ami meghozta számára a színészet iránti szenvedélyt. Tizenöt évesen elhagyta otthonát és csatlakozott a Stockholmi Színházi Iskolához.

Rapace a svéd televíziós sorozatban, a Tre kronorban (1994) Lucinda Gonzales szerepében tűnt fel, és elismert színpadi előadóvá vált. 2007-ben a Daisy Diamond című filmben nyújtott alakításáért kritikai elismerést kapott. 2009-ben nemzetközi ismertségre tett szert Lisbeth Salander karakterének megformálásával az "A tetovált lány" című filmben. Teljesítményét széles körben méltatták, és elnyerte a legjobb színésznő díjat a svéd Guldbagge-díjátadón. A karaktert a folytatásokban is eljátszotta.

Az angol nyelvű filmek világában Guy Ritchie "Sherlock Holmes: Árnyjáték" (2011) című filmjében debütált Robert Downey Jr. oldalán. Ezt követően Elizabeth Shaw karakterét formálta meg Ridley Scott "Prometheus" (2012) című filmjében.

Noomi Rapace tehetsége és elkötelezettsége a színészet iránt vitathatatlan. Számos díj és jelölés fémjelzi pályafutását, és a nemzetközi filmvilágban is egyre inkább elismertté válik. A svéd filmek mellett angol nyelvű produkciókban is egyre gyakrabban láthatjuk, és szerepei mindig mélyrehatóak és emlékezetesek.