Sigourney Weaver

Sigourney Weaver

  • Született: 1949-10-08
  • Születési hely: New York, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Sigourney Weaver, eredeti nevén Susan Alexandra Weaver, 1949. október 8-án született New York Cityben. Az elmúlt évtizedekben a színésznő számos emlékezetes karaktert alkotott, mind drámai, mind komikus szerepekben. Legismertebb alakítása talán Ellen Ripley hadnagy a kultikus "Alien" filmsorozatban, amelynek első részét Ridley Scott rendezte 1979-ben. Ezt a szerepét később több folytatásban is eljátszotta, köztük James Cameron "Aliens" című filmjében, amelyért Oscar- és Golden Globe-jelölést is kapott a legjobb női főszereplő kategóriában. A karaktert újra életre keltette 1992-ben David Fincher "Alien 3" című filmjében, amelynek társproduceri feladatait is ellátta, valamint 1997-ben Jean-Pierre Jeunet "Alien: Feltámadás" című filmjében.

Weaver nem csak az űrben harcolt idegen lényekkel. 1984-ben Ivan Reitman "Szellemirtók" című vígjátékában Dana Barrett szerepében láthattuk, akit később a film folytatásaiban is eljátszott. A filmekben olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Bill Murray és Dan Aykroyd.

1988-ban a "Gorillák a ködben" című filmben Dian Fossey primatológust alakította, és ugyanebben az évben a "Munkahelyi románc" című Mike Nichols vígjátékban is főszerepet kapott. Mindkét alakításáért Oscar-jelölést kapott, és két Golden Globe-díjat is nyert a legjobb női főszereplő és a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

A 90-es években és az új évezred első évtizedében Weaver számos további film- és tévés szerepet vállalt. 1999-ben a "Galaxis Útikalauz stopposoknak" című tudományos-fantasztikus vígjátékban szerepelt Tim Allen és Alan Rickman oldalán. 2009-ben James Cameron "Avatar" című filmjében Dr. Grace Augustine szerepében tűnt fel, amely a bemutatása idején a valaha készült legnagyobb bevételt hozó film lett.

Weaver színpadi karrierje is jelentős. Számos off-Broadway előadásban szerepelt, és Tony-díjra is jelölték a "Hurlyburly" című darabban nyújtott alakításáért. A színésznő aktívan részt vesz különböző jótékonysági és környezetvédelmi kezdeményezésekben is. Többek között a Dian Fossey Gorilla Fund tiszteletbeli elnökeként tevékenykedik, és az Audubon Társaság Rachel Carson díját is elnyerte 2009-ben környezetvédelmi munkásságáért.

Sigourney Weaver a sci-fi műfaj egyik legmeghatározóbb női alakja, aki nemcsak színészi tehetségével, hanem elkötelezettségével és szenvedélyével is hozzájárult a filmipar fejlődéséhez. A "Star Trek" sorozatban nem szerepelt, de az "Alien" filmsorozat és az "Avatar" révén mély nyomot hagyott a tudományos-fantasztikus műfajban.