Mario Azzopardi

Mario Azzopardi

  • Született: 1950-11-19
  • Születési hely: Siġġiewi, Malta
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Mario Philip Azzopardi a kanadai-máltai televíziós és filmrendező és író, aki számos sikeres projekt mögött áll. Azzopardi neve a televíziós és filmiparban egyaránt ismert, és számos kritikus és közönségsikerű művet hozott létre az évek során.

Korai évek és emigráció

Azzopardi Máltán, Siggiewiben született, és a St Aloysius' College-ban (Birkirkara, Málta) és a Royal University of Malta-n tanult. Még egyetemi hallgatóként rendezte az "Il-Gaġġa" című filmet, amely Frans Sammut azonos című regényén alapult, és feltételezhetően az első teljes hosszúságú film volt, amely teljes egészében máltai nyelven készült. A film 2007-ben digitális formátumban újra kiadásra került. Ezen időszak alatt Cecil Satariano mellett dolgozott a "Giuseppi" című filmen. 1978-ban Kanadába költözött, miután vitába keveredett a helyi cenzorokkal és színházi hatóságokkal, akik egy évvel korábban törölték "Sulari Fuq Strada Stretta" című darabját, mivel túl sértőnek találták.

Munkássága

Azzopardi számos televíziós sorozatban és filmprojektben dolgozott, köztük olyan népszerű sorozatokban, mint a "The Outer Limits" és a "Stargate SG-1", beleértve annak kétórás pilot-ját is. A "Stargate Atlantis" sorozatban is dolgozott. 2008-ban rendezte a HBO Canada/TMN minisorozatának, a "ZOS: Zone of Separation"-nek mind a nyolc epizódját, amelyet ő is társalkotóként és producereként jegyzett.

Visszatérés Máltára

2013-ban Azzopardi visszatért szülőhazájába, Máltára, és megalapította a Stagun Teatru Malti színházi társulatot. A társulat számos eredeti máltai művet állított színpadra, köztük az "In-Nisa Maltin Jafu Kif", "Jiena Nhobb, Inti Thobb", "Il-Kappillan Ta Malta" (Nicholas Monsarrat könyve alapján) és a "Sibna z-Zejt". Azzopardi-t kinevezték a Valletta 2018 művészeti igazgatójává. Több filmet is készített és rendezett, mint például a "Dangerous Arrangement", "A Red Dress" és a "Saul: A Journey To Damascus".

Azzopardi házas, felesége neve Therese, és három gyermekük van: Lara, Kyra és Yari.