Shane Black

Shane Black

  • Született: 1961-12-16
  • Születési hely: Pittsburgh, USA
  • IMDB profil: IMDB Link

Biográfia


Shane Black azok közé a tehetségek közé tartozik, akik mély nyomot hagytak a filmiparban, különösen az akció műfajban. Született 1961. december 16-án Pittsburghben, Pennsylvaniában. Black neve szorosan összefonódik olyan nagy sikerű filmekkel, mint a "Lethal Weapon" (Halálos fegyver) sorozat, amelynek első részét 22 évesen írta.

Black karrierje a "Lethal Weapon" (1987) forgatókönyvével kezdődött, amely azonnal hatalmas sikert aratott. A film sikere után Black a folytatás, a "Lethal Weapon 2" (1989) történetén is közreműködött. A siker nem maradt el, és Black neve egyre ismertebbé vált a filmiparban. A "The Last Boy Scout" (1991) és "The Long Kiss Goodnight" (1996) forgatókönyvei tovább erősítették hírnevét. Emellett közreműködött a "Last Action Hero" (1993) című film forgatókönyvének átdolgozásában is, amelyet John McTiernan rendezett, és Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült.

A 2000-es években Black továbbra is aktív maradt a filmiparban. Íróként és rendezőként is dolgozott. Az "Iron Man 3" (2013) forgatókönyvének írásával és a film rendezésével is őt bízták meg. A film a Marvel Univerzum egyik legnagyobb sikerű alkotása lett. Ezen kívül írta és rendezte "The Nice Guys" (2016) című filmet is, amely szintén pozitív kritikákat kapott.

Black tehetsége nem csak az írásban és a rendezésben mutatkozik meg. Színészként is láthattuk őt néhány alkotásban, például a "Predator" (1987) című filmben, ahol Hawkins karakterét alakította.

Shane Black tehetsége és kreativitása vitathatatlan a filmiparban. Az akció műfajának egyik legnagyobb alakja, aki újra és újra képes meglepni a közönséget egyedi és izgalmas történetekkel. Azok számára, akik szeretik az akciófilmeket és a kifinomult forgatókönyveket, Black munkássága kötelező tananyag.