A "Star Trek: Strange New Worlds" egy amerikai tudományos-fantasztikus televíziós sorozat, melyet Akiva Goldsman, Alex Kurtzman és Jenny Lumet készített a Paramount+ streaming szolgáltatás számára. Ez a 11. Star Trek sorozat, és 2022-ben debütált Kurtzman bővített Star Trek Univerzumának részeként. A sorozat a "Star Trek: Discovery" spin-offjaként jött létre, és a 23. században követi kapitány Christopher Pike-ot és a USS Enterprise űrhajó legénységét, ahogy új világokat fedeznek fel és küldetéseket hajtanak végre a galaxisban a "Star Trek: Az eredeti sorozat" előtti évtizedben.

A főszereplők között találjuk Anson Mount-ot (mint Pike), Ethan Peck-et (mint Spock) és Rebecca Romijnt (mint Number One). Mindhárom karakter az Eredeti Sorozatból származik. A "Discovery" második évadjában 2019-ben választották őket a szerepekre, és a pozitív rajongói visszajelzések után Kurtzman érdeklődést mutatott egy spin-off létrehozásában. A sorozat további szereplői között találjuk Jess Busht, Christina Chongot, Celia Rose Goodingot, Melissa Naviát, Babs Olusanmokunt és Bruce Horakot. Néhányan közülük az Eredeti Sorozat fiatalabb változataiként jelennek meg.

A "Star Trek: Strange New Worlds" 2022. május 5-én mutatkozott be a Paramount+-on, és az első 10 részes évad hetente jelent meg júliusig. A második évadot 2023 júniusától augusztusig adták le, és egy harmadik évadot jelentettek be 2023 márciusában. A harmadik évad forgatását a 2023-as Amerikai Írószövetség sztrájkja miatt határozatlan időre elhalasztották. A sorozat pozitív kritikákat kapott episzodikus történetmeséléséért és szereposztásáért.

A sorozat alapvető témája:

A "Star Trek: Strange New Worlds" kapitány Christopher Pike-ot (Anson Mount) és az USS Enterprise űrhajó legénységét követi a 23. században, ahogy új világokat fedeznek fel a galaxisban a "Star Trek: Az eredeti sorozat" előtti évtizedben. A sorozat egy kortárs megközelítést alkalmaz az Eredeti Sorozat episzodikus történetmeséléséhez és 1960-as terveihez.

Még nem írtak kommentet ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

    Még nem írtak véleményt ehhez a sorozathoz. Légy te az első!

Strange New Worlds
Epizód #: 1 - Bemutató: 05 May, 2022

A "Strange New Worlds" a sorozat bemutató epizódja. A történetben Christopher Pike kapitányt (Anson Mount) visszahívják az USS Enterprise fedélzetére, hogy megmentse az első tisztjét, Una Chin-Rileyt, aki egy első kapcsolatfelvételi küldetés során tűnt el. Az Enterprise a Kiley 279 bolygóra utazik, ahol Pike és csapata álcázza magát a helyi lakosokként, majd sikeresen kiszabadítják Unát. Pike meggyőzi a kormányt, hogy állítsák le a háborús cselekményeket és kezdjenek tárgyalásokba, bemutatva a bolygó hasonlóságait a 21. századi Földdel, ahol a III. világháború történt.

Children of the Comet
Epizód #: 2 - Bemutató: 12 May, 2022

A történetben Nyota Uhura kadét felfedi, hogy bizonytalan a Starfleetben való jövőjét illetően, mert csak a szülei halálának fájdalmát próbálta enyhíteni a csatlakozással. Az Enterprise legénysége megpróbálja megváltoztatni egy olyan üstökös pályáját, amely ki fogja irtani egy elhagyatott bolygó lakosságát, de egy erőtér megakadályozza ezt. Uhura egy kiküldött csapat tagjaként felfedezi, hogy az üstökös reagál a zenére, és végül sikerül megváltoztatni az üstökös pályáját, amely így vizet juttat a bolygó atmoszférájába

Ghosts of Illyria
Epizód #: 3 - Bemutató: 19 May, 2022

Az Enterprise egy eltűnt illyriai kolónia után nyomoz, akiket a Föderáció száműzött a saját magukon végzett géntechnológiai módosítások miatt. Egy ionvihar közeledtével a kiküldött csapat visszatér a hajóra, anélkül, hogy tudnák, egy fényfüggőséget okozó vírust hoztak magukkal. Number One (Első Tiszt) felfedi, hogy ő is illyriai, és ezért immúnis a vírusra; a vére alapján előállítják a gyógymódot. Pike és Spock felfedezik, hogy a kolonisták génmódosításaik visszafordításán dolgoztak, amikor valószínűleg létrehozták a vírust és plazmaszerű lényekké alakultak át. Miután mindenkit meggyógyítanak, visszatérnek az Enterprise-ra. Number One lemondását Pike visszautasítja.

Memento Mori
Epizód #: 4 - Bemutató: 26 May, 2022

Az Enterprise egy nukleáris légszűrőt próbál eljuttatni egy Föderációs kolóniához, de sok ott lakót holtan találnak. A biztonsági főnök, La'an Noonien-Singh segít a túlélők evakuálásában és felismeri a helyzetet mint egy Gorn csapdát; ő volt az egyetlen túlélője egy gyermekkori Gorn támadásnak. A Gorn hajó támad és komoly károkat okoz az Enterprisen, amit később sikerül csapdába ejteni és megsemmisíteni, de további Gorn hajók érkeznek. Az Enterprise csapatának sikerül egyiket-egyiket kijátszaniuk és végül meggyőzniük az utolsó Gorn hajót arról, hogy az Enterprise elpusztult.

Spock Amok
Epizód #: 5 - Bemutató: 02 June, 2022

A legénység szabadságra megy, míg az Enterprise-t a Starbase 1-en javítják. Number One és Noonien-Singh elfognak két hadnagyot, akik engedély nélküli űrsétát hajtanak végre egy "Enterprise Bingo" nevű játék keretében. Spock, aki félig ember, aggódik, hogy T'Pring túl emberinek tartja őt, ezért egy különleges "mind meld" ceremóniával cserélnek testet, amit később M'Benga és Chapel visszaállítanak.

Lift Us Where Suffering Cannot Reach
Epizód #: 6 - Bemutató: 09 June, 2022

Az Enterprise egy vészhívást kap egy támadás alatt lévő űrhajótól útban a Majalis bolygó felé. A hajót megsemmisítik, és a személyzetet, köztük Pike régi szerelmét, Alorát, a fedélzetre szállítják. Gamal megpróbálja megakadályozni fiának, az "Első Szolgának" a bolygóra való visszatérését, de sikertelen, és a fiú visszatér a bolygóra egy "felemelkedési ceremóniára", ahol Pike megdöbbenve tapasztalja, hogy a társadalom csak a gyermek géphez való csatlakoztatásával maradhat paradicsomszerű.

The Serene Squall
Epizód #: 7 - Bemutató: 16 June, 2022

A Starfleet tanácsadó, Aspen az Enterprise-szal egy távoli kolóniához utazik, amelyet űrkalózok támadnak a Serene Squall nevű hajón. Pike és egy csapat átszáll a hajóra, csak azért, hogy annak legénysége ugyanakkor az Enterprise-ra szálljon. Pike kulináris képességeit és manipulatív taktikáit felhasználva sikerül lázadást szítania a Serene Squallon, és átveszi a hajó irányítását.

The Elysian Kingdom
Epizód #: 8 - Bemutató: 23 June, 2022

Az Enterprise egy ködöt vizsgál, amikor a warp meghajtója elromlik, és a legénység elveszti az eszméletét. M'Benga arra ébred, hogy az Enterprise belső tere egy fantasy beállítású könyv világát idézi meg, és a legénység tudtán kívül annak karaktereit jeleníti meg. A ködnek saját tudata van, amely Rukiya, M'Benga lányának magányát érzékelve hozta létre ezt a fantáziavilágot; M'Benga beleegyezik, hogy Rukiya energialénnyé váljon a ködben, miután megtudja, hogy a köd meggyógyította őt.

All Those Who Wander
Epizód #: 9 - Bemutató: 30 June, 2022

Az Enterprise a Deep Space K-7 állomás felé tart, amikor egy másik prioritású feladatot kap, hogy vizsgálja meg az eltűnt USS Peregrine hajót. Pike egy kiküldött csapattal egy jég bolygón találja meg a leszállított Peregrine-t, ahol kiderül, hogy három menekült volt a fedélzetén, akik közül az egyiket Gorn tojások fertőzték meg. A csapat megöli az utolsó, túlélő Gorn fiókát, de nem mielőtt Hemmer is megfertőződne; ő magát a hidegbe vetve hal meg a benne lévő Gornnal együtt, míg Noonien-Singh szabadságot vesz ki, hogy segítsen az utolsó túlélő menekültnek megtalálni a családját.

A Quality of Mercy
Epizód #: 10 - Bemutató: 07 July, 2022

Az Enterprise és a USS Cayuga ellátmányt szállítanak egy előretolt bázisra a Romulan semleges zónában, ahol Pike találkozik egy jövőbeli kadéttal, akiért a jövőben majd feláldozza magát, de megpróbálja megakadályozni a balesetet. Egy idősebb, jövőbeli önmagától megtudja, hogy a döntése háborúhoz vezet a Föderáció és a Romulanok között. Visszatérve saját idejébe, Pike elfogadja, hogy a sorsa szükséges Spock és a háború megakadályozása érdekében.

The Broken Circle
Epizód #: 1 - Bemutató: 15 June, 2023

Spock megtagadja Robert April admirális parancsát és ellopja az Enterprise-t, hogy megtalálja a bányászbolygón, a Cajitar IV-en rekedt biztonsági főnököt, La'an Noonien-Singhet. Kiderül, hogy egy volt Starfleet és Klingon katonákból álló csoport próbálja újraindítani a nemrég befejeződött Klingon–Föderáció háborút. M'Benga és Chapel kiszabadulnak a csapdából, Spock pedig megsemmisíti az ál-hajót, ezzel megakadályozva a háborút.

Ad Astra per Aspera
Epizód #: 2 - Bemutató: 22 June, 2023

Pike az illyriai polgárjogi ügyvédet, Neera Ketoult kéri fel Number One védelmére. A vád, melyet Pike barátnője, Captain Marie Batel vezet, azt állítja, hogy Number One megsértette a Starfleet génmódosítási törvényeit, mivel elrejtette genetikailag módosított illyriai identitását; Ketoul szerint a törvény igazságtalan és következetlenül alkalmazott. Number One tanúskodik az illyriaiak által gyermekkorában tapasztalt elnyomásról, és elmondja, hogy a Starfleetbe lépett, mert úgy gondolta, hogy az ünnepli a sokféleséget; a bírák elfogadják ezt az értelmezést és felmentik Number Onet.

Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow
Epizód #: 3 - Bemutató: 29 June, 2023

Egy titokzatos sebesült férfi jelenik meg az Enterprisen és időutazásra képes eszközt ad La'annak, mielőtt meghal. La'an egy alternatív idősíkba kerül, ahol a Földet háború sújtja és az Enterprise kapitánya James T. Kirk. A készülék 2020-as Toronto-ba szállítja őket, ahol romantikus kapcsolat alakul ki közöttük, de amikor egy romulán időutazó, Sera megpróbálja megváltoztatni az emberiség történelmét, La'an visszatér saját idősíkjába, ahol egy jövőből érkező időutazó köszönetet mond neki és elviszi az időutazásra képes eszközt.

Among the Lotus Eaters
Epizód #: 4 - Bemutató: 06 July, 2023

Pike felháborítja Batelt azzal, hogy azt állítja, kapcsolatuk károsította a nő karrierjét. Az Enterprise-t a Rigel VII bolygóra küldik, ahol az emberek elfelejtik, kik is ők valójában egy sugárzás miatt. Pike és csapata kideríti, hogy egy korábban halottnak hitt tiszt, Zac Nguyen lett a bolygó zsarnoka, aki kasztrendszert vezet be; Pike legyőzi Nguyent, megszünteti a sugárzást és helyreállítja az emberek emlékeit, majd bocsánatot kér Bateltől, és folytatják kapcsolatukat.

Charades
Epizód #: 5 - Bemutató: 13 July, 2023

Spock és Chapel egy magasabb dimenziós faj, a Kerkohvianok által létrehozott portállal találkoznak, ahol Spockot teljes vérű emberré alakítják át. Miközben Spock egy eljegyzési rituáléra készül T'Pringgel és annak elfogult szüleivel, a legénység segít neki vulkániként álcázni magát, amíg nem találnak gyógymódot. Miután a Kerkohvianok visszaállítják Spock eredeti állapotát, Spock felfedi az álcát, T'Pring pedig szünetet kér kapcsolatukban, amiért Spock elrejtette előle állapotát; később Spock bevallja Chapelnek, hogy ő is érez iránta valamit, és megcsókolják egymást.

Lost in Translation
Epizód #: 6 - Bemutató: 20 July, 2023

Az Enterprise és az USS Farragut egy deutérium finomítót javítanak, amikor Uhura furcsa hallucinációkat kezd tapasztalni, beleértve szülei és egy korábbi mérnök, Hemmer halálát. Felfedezik, hogy a finomítót szabotálták, és Uhura rájön, hogy hallucinációi azoktól az idegen lényektől származnak, akik a deutériumban élnek és a finomító által veszélyeztetve vannak. Miután Pike parancsot ad a finomító megsemmisítésére, Uhura bemutatja James Kirk-t Spocknak.

Those Old Scientists
Epizód #: 7 - Bemutató: 22 July, 2023

A 24. században Brad Boimler hadnagyot, az USS Cerritos tagját egy ősi portál vizsgálatára rendelik, amely 120 évvel korábbra küldi az Enterprise fedélzetére. Miközben Boimler próbálja megőrizni izgalmát és nem befolyásolni a múltat jövőbeli tudásával, az Orionok ellopják a portált. Miután Boimler rájön, hogy a korábbi Enterprise hajóból származó horoniumot használhatják, őt és Marinert visszaküldik saját idejükbe, miközben az Orionok békésen folytatják útjukat.

Under the Cloak of War
Epizód #: 8 - Bemutató: 27 July, 2023

Az Enterprise a Föderációhoz átállt klingon tábornokot, Dak'Rah nagykövetet látja vendégül, akit azzal vádolnak, hogy megölte saját tisztjeit, amikor megtudta, hogy polgári célpontok elleni támadásokat rendeltek el a J'Gal holdon. A Föderáció-Klingon háború veteránjai, köztük Ortegas, M'Benga és Chapel, kényelmetlenül érzik magukat jelenléte miatt. M'Benga végül felfedi, hogy tudja, Dak'Rah rendelte el a polgári célpontok elleni támadásokat, és egy összecsapás során megöli Dak'Rah-t.

Subspace Rhapsody
Epizód #: 9 - Bemutató: 03 August, 2023

James Kirk, a Farragut újonnan kinevezett főtisztje, az Enterprise fedélzetére látogat, hogy tapasztalatot szerezzen az Első tiszttől. Egy kommunikációs kísérlet során Uhura egy "Anything Goes" felvételt sugároz az űr egy rejtélyes szegletébe, ami egy "valószínűtlenségi mezőt" hoz létre, és az Enterprise legénysége énekelni kezd az érzelmeikről, mintha egy zenés filmben lennének. Az éneklés során a legénység különböző érzelmi vallomásokat tesz, de végül Uhura pozitív dalával sikerül megszüntetni a valószínűtlenségi mezőt.

Hegemony
Epizód #: 10 - Bemutató: 10 August, 2023

Batel hajóját, az USS Cayugát, a Gornok támadják meg a Parnassus Beta emberi kolóniánál. Az Enterprise a Cayuga roncsaihoz érkezik, ahol egy Gorn eszköz zavarja a kommunikációt és a transzportereket. Bár April parancsnok nem engedélyezi, Pike titokban a felszínre vezeti a csapatot, ahol túlélőket találnak, köztük Batelt, akit Gorn tojásokkal fertőztek meg. A Gorn transzportzavaró eszköze megsemmisül, lehetővé téve a túlélők felszállítását, de a Gornok foglyul ejtenek több tagot, így Pike-nak döntenie kell a további lépésekről.